Motosport

MotoGP: Rossi-Marquez trakavica se nastavlja

Rossi marquez Sepang15

Marquez prekida suradnju s Rossijevom tvrtkom VR46, a Honda neće objaviti telemetriju sudara u Maleziji.

Jasno je da će se repovi Rossi-Marquez sudara u Maleziji, baš kao i teorija urote Marquez-Lorenzo, još dugo vuči po medijima i društvenim mrežama, jer narod najviše voli kad im se idoli hrvaju u blatu, no sada znamo da u skoro vrijeme nećemo biti ni ništa pametniji po pitanju toga što se zapravo dogodilo. Naime, iako su prijetili da će telemetrijske podatke s Marquezovog motocikla - a koji navodno nepobitno potvrđuju kako ga je Rossi udario koljenom - objaviti još uoči utrke u Valenciji, Honda je nekoliko puta odgađala tu objavu, a sada je stiglo i priopćenje iz FIM-a prema kojem su se dogovorili s Hondom da ti podaci neće biti nikad objavljeni kako se ne bi nadolijevalo ulje na vatru.

I dok nam se taj potez može činiti pomalo naivnim pokušajem FIM-a da se smire strasti, donekle je nejasno zašto je Honda pristala na tu igru. Naime, ovako bi se mogao stvoriti dojam da, zapravo, nemaju nikakve dokaze koji bi potvrdili njihovu tvrdnju kako je Rossi koljenom udario u Marquezov motocikl, iako je u stručnim krugovima opće prihvaćeno da ti podaci telemetrije pokazuju kako je do pada došlo zbog naglog pritiskanja poluge prednje kočnice Marquezovog motocikla.

Druga je stvar što podatak o tom naglom porast pritiska, ustvari, ne dokazuje ništa. Naime, MotoGP motocikl ima brojne senzore koji prate mnoštvo parametara, no još uvijek ne postoji senzor koji bi mogao evidentirati udarac koljenom. Dakle, teoretski je moguće da je Rossi doista udario koljenom u polugu prednje kočnice (iako bi tako precizan karate udarac teško izveo i Chuck Norris budući na upravljaču postoji poseban štitnik koji bi trebao spriječiti baš takve situacije), moguće je da je u tom bliskom fizičkom kontaktu poluga kočnice jednostavno naletjela na Rossijevo koljeno, moguće je da je neki drugi dio Rossijevog motocikla pritisnuo polugu, moguće je da je Marquez dobio udarac u ruku...

Dakle, sve i da su objavljeni rezultati telemetrije koji bi pokazali kako je došlo do blokiranja prednjeg kotača, fanatični fanovi talijanskog superstara ne bi imali razloga (kao da ga traže) da prestanu tvrditi kako on nije ništa kriv i da je Marquez namjerno pritisnuo polugu kočnice i pao kako bi zagorčao život Rossiju. Takvima jednostavno nema pomoći, no teško se oteti dojmu da je odlukom o neobjavljivanju telemetrije Honda, zapravo, išla na ruku Rossiju koji, iako je „osuđeni“ krivac za pad Marqueza, i dalje uspješno glumi žrtvu.

Osim toga, badava se FIM i Honda pozivaju na smirivanje strasti, ako ih Rossi i dalje raspiruje, kako je to bilo i na nedavnom predstavljanju tvorničke momčadi Yamahe, kada je izjavio da Lorenza ne smije otvoreno mrziti jer mu je timski kolega, ali da Marqueza može mrziti javno. A da je ta mržnja uzajamni osjećaj potvrđuje i najnoviji potez Marqueza koji je odlučio prekinuti suradnju s uspješnom Rossijevom tvrtkom VR46 koja je dosad brinula o proizvodnji i prodaju kapa, majica i inih suvenira s likom Marca Marqueza i brojem 93. Time je Marquez sigurno izbio Rossiju iz ruku dio dugoročnih prihoda, ali će mu kratkoročno, vjerojatno, morati gurnuti novce u ionako pune džepove budući je prekinuo ugovor koji je vrijedio još jednu sezonu.

Bilo kako bilo, pikantnu priču o Marquezu, Rossiju i Lorenzu nije previše ohladila ni duga zima, a ne treba sumnjati da će je sve tri strane zdušno podgrijavati tijekom nadolazeće sezone. U latino kuhinji očito ne vrijedi da je osvetu najbolje servirati kad je hladna.

fbmp ytmp imp