Motosport

MotoGP: Sedam bitnih stvari za novu MotoGP sezonu

dp as3y2239

Noćnom utrkom u Kataru započelo je MotoGP prvenstvo. Nove gume, nova pravila i dobra stara neprijateljstva. Mogla bi to biti još jedna zanimljiva godina.

Noćnom utrkom u Kataru, 20. ožujka, započinje nova MotoGP sezona. Iako su glavne zvijezde i tvorničke momčadi ostale na istim pozicijama, nova pravila igre mogla bi malo protresti ustaljeni poredak. Evo što su najvažnije promjene.

#1 Povratak Michelina i naplatci od 17 cola

Bridgestone je otišao, a Michelin je došao na njegovo mjesto ekskluzivnog dobavljača guma, pri čemu je ta promjena iskorištena i za prelazak sa 16,5 colnih na 17 colne naplatke. Vozači otpočetka hvale izvrsno držanje stražnje gume, dok prednja još uvijek zna iznenada popustiti, ali i tu se bilježi polagani napredak. Generalno, Michelinove gume više odgovaraju fluidnom stilu Yamahe M1, a posebno Lorenza, nego agresivnom „stop&go“ pristupu kojeg preferiraju tvornički vozači i inženjeri Honde. Ipak, moguće je da će se stvari u bitnome mijenjati od staze do staze.

#2 Jedinstveni softver

Nakon što su prošle godine morali koristiti unificiranu upravljačku jedinicu, sada svi moraju koristiti i unificirani softver, koji nudi bitno manje mogućnosti podešavanja raznoraznih elektronskih pomagala. Za taj je dio zadužen Magneti Marelli, no svoj su doprinos razvoju softvera dali i Yamaha i Honda, a najviše Ducati, čiji je programski kod, zapravo, kostur cijelog projekta. U teoriji, to bi trebalo smanjiti troškove razvoja i omogućiti svim momčadima da krenu s iste razine. U praksi, tvorničke momčadi će u tom suženom manevarskom prostoru i dalje izvlačiti više od privatnih momčadi. Dakle, poredak će ostati otprilike isti, samo će se smanjiti razlike između prvog i posljednjeg, pri čemu su prelaskom na zajednički softver svakako profitirali Suzuki i Aprilia.

#3 Aerodinamička krilca

Ducati je već prošle godine Desmosedici opremio setom spojlera, Lorenzovoj Yamahi su preko zime bitno porasla krilca, a sada je i Honda započela stidljivi razvoj u tom smjeru. Budući unificirani softver nudi tek ograničene mogućnosti podešavanja i nije toliko sofisticiran, takva bi sve istaknutija krilca trebala pomoći u obuzdavanju tendencije podizanja prednjeg kotača prilikom snažnih ubrzanja, dok bi u zavojima moglo pridonijeti boljem držanju Michelinove problematične prednje gume. Ipak, razlike se vjerojatno bilježe tek u promilima.

#4 (Skoro) Ista pravila za sve

Više nema Open klase i popusta za „hendikepirane“. Sada za sve momčadi vrijede skoro ista pravila igre, glavna razlika je što Aprilia i Suzuki mogu nastaviti razvoj agregata i tijekom sezone te koristiti 9 agregata po vozaču, dok Yamaha, Honda i Ducati moraju zamrznuti razvoj uoči prve utrke, što znači da njihovi vozači mogu tijekom cijele sezone koristiti agregate istih specifikacija, a uz to mogu (bez kazne) potrošiti sedam agregata. Isto tako, više nema spremnika goriva od 20, 22 i 24 litara, nego sada svi moraju biti zapremine 22 litre, što znači da bi Honda i Yamaha mogli izvući nešto više snage.

#5 Kaznene mjere

Nakon prošlogodišnje blamaže s Rossijem i Marquezom, donijet je niz odluka koji bi trebale spriječiti konfuziju po tom pitanju, a zapravo samo kompliciraju situaciju. Za početak, vodstvo utrke će sada moći izravno kažnjavati vozače samo za manje i očite prekršaje, dok će sva sporna pitanje rješavati posebno tijelo od tri stručnjaka, kojim će opet predsjedavati direktor utrke Mike Webb. Isto tako, nastavlja se skupljanje kaznenih bodova, ali sada nema nikakve kazne ako se tijekom godine dana ne skupi čak 10 kaznenih bodova (što je teško zamislivo) nakon čega slijedi diskvalifikacija. Ako bi ta pravila prenijeli na prošlogodišnja događanja u Maleziji, onda Rossi za svoje nedjelo ne bi bio automatski kažnjen startanjem s posljednjeg mjesta na idućoj utrci, no „tri mudraca“ bi ipak imala diskrecijsko pravo kazniti ga po vlastitom nahođenju (i sukladno pritiscima sa strane).

#6 Vozačka postava

U tvorničkim momčadima nema nikakvih kadrovskih promjena, no ima nešto preslagivanja među privatnicima. Više o tome, kao i popis svih MotoGP vozača, možete pročitati OVDJE.

#7 Austrija umjesto Indianapolisa

I ove sezone je na meniju 18 utrka, a glavna razlika je u tom što je VN Indianapolisa izbačena iz kalendara, a na njeno mjesto je došlo okupljanje na nama puno bližem Red Bull Ringu u Austriji. Tamo će javnosti vjerojatno biti predstavljen i KTM-ov MotoGP motocikl za iduću godinu, a koji bi svoju natjecateljsku premijeru trebao odraditi na posljednjoj utrci ove sezone u Valenciji.

20/03 - Qatar - Losail International Circuit
03/04 – Argentina- Termas de Río Hondo
10/04 – Americas - Circuit Of The Americas (Texas)
24/04 – Spain - Circuito de Jerez
08/05 – France - Le Mans
22/05 – Italy - Autodromo del Mugello
05/06 – Catalunya – Barcelona
26/06 – Netherlands - TT Circuit Assen
17/07 - Germany – Sachsenring
14/08 – Austria - Red Bull Ring – Spielberg
21/08 - Czech Republic - Automotodrom Brno
04/09 - Great Britain - Silverstone Circuit
11/09 - San Marino e della Riviera di Rimini - Misano
25/09 – Aragon - MotorLand Aragon
16/10 – Japan - Twin Ring Motegi
23/10 – Australia - Phillip Island
30/10 – Malaysia - Sepang International Circuit
13/11 – Valencia - Ricardo Tormo

Opširniju najavu nove sezone pročitajte u idućem broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp