Motosport

MotoGP: Marquez nedodirljiv u Teksasu

 g201417

Utrka u Teksasu nije obilovala neizvjesnošću, ali jest padovima. Rossiju je među prvima popustila prednja guma

Svaki put kad se ukrca na avion u SAD-u Marquez je prtljaga teža za jednu pobjedu. Sad ih već broji deset u nizu na američkom teritoriju, a ovo mu je bila četvrta uzastopna u Teksasu, u isto toliko MotoGP utrka. Dakle, ako postoji staza na kojoj bi po Marquezu trebali već sada imenovati barem jedan zavoj, onda je to svakako staza u Austinu.

Marquez je i ove godine dominirao cijeli vikend, od prvog treninga do zadnjeg kruga utrke. Samo ga je na startu nakratko obišao Lorenzo, no istovremeno je i prekasno kočio na ulasku u prvi zavoj, tako da se Marquez lako vratio u vodstvo i više ga nije ispuštao. Tamo negdje od drugog kruga nitko više nije mogao pratiti njegov ritam, pa tako ni Lorenzo koji se ubrzo pomirio s osvajanjem bodova za drugo mjesto.

Zato je borba za treće mjesto bila puno zanimljivija, barem neko vrijeme dok se konkurencija nije bitno prorijedila. Naime, prvo je Rossi malo prebrzo ušao u jedan od S zavoja te pao nakon što mu je popustila prednja guma, a onda je i Pedrosi blokirao prednji kotač na kočenju uzbrdo za oštar lijevi zavoj, pri čemu nije samo pao, nego je njegov motocikl pogodio Doviziosa, koji je tako drugu utrku zaredom, ni kriv ni dužan, katapultiran s podija. Iako je Dovizioso ostao klečati na opasnom dijelu staze, Pedrosa je dotrčao do njega i na licu mjesta mu se ispričao.

Nakon toga je Iannone, Doviziosov timski kolega i krvnik iz Argentine, imao otvoreni put prema najnižoj stepenici pobjedničkog podija, dok je u borbi za četvrto mjesto Vinales, u internom obračuna vozača Suzukija, bio bolji od Aleixa Espargaroa. Njegov brat Pol Espargaro je s Tech 3 Yamahom završio kao sedmi, iza Reddinga na Ducatiju, dok je Polov timski kolega Smith bio još jedna žrtva popuštanja prednje gume te je odradio sinkronizirani pad sa zemljakom Calom Crutchlowom na LCR Hondi. U ukupnom poretku Marquez sada već ozbiljno bježi, no slijedi prekomanda u Europu, gdje bi vozači Yamahe, a posebno Lorenzo, trebali uzvratiti udarac.

Moto2 utrka je bila nešto neizvjesnija, čak i ako je doživjela svojevrsni antiklimaks u samoj završnici kada Lowes više nije mogao pratiti Rinsa, koji je odnio pobjedu s 2 sekunde prednosti. U borbi za treće mjesto slavio je aktualni prvak Zarco, ispred Aegertera i Folgera, dok je kao šesti završio Corsi koji je nadmudrio Luthija, ali prije toga i srušio Nakagamija. U ukupnom poretku četvoricu vodećih, odnosno Lowesa, Rinsa, Zarca i Luthija dijele samo 4 boda.

U Moto3 utrci je najbolje krenuo Navarro na Hondi, no Fenati ga je s KTM-om uporno pratio i to mu se isplatilo. Naime, Navarro je ostao bez vodstva kad je prvi put pogriješio i bio malo predugačak na kočenju za prvi zavoj, a kad je to učinio i drugi put, izgubio je kontakt s Fenatijem, koji je tako došao do prve pobjede u skoro godinu dana. Treće mjesto je trebao osvojiti Quartaro, no njegov je KTM- u završnici upao u probleme, tako da je do najniže stepenice podija, nakon što je u samom finišu obišao Oettla, došao Binder, koji je tako zadržao vodstvo u ukupnom poretku.

U nastavku donosimo trenutni poredak po klasama, a Rossijev pad i rezultate utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 66 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 45
3. V. Rossi – Yamaha – 33
4. P. Espargaro – Yamaha - 28
5. D. Pedrosa – Honda – 27

Moto2
1. S. Lowes – Kalex – 47 bodova
2. A. Rins – Kaley - 46
3. J. Zarco – Kalex – 45
4. T. Luthi – Kalex – 43
5. D. Aegerter – Kalex - 35

Moto3
1. B. Binder – KTM – 52 boda
2. J. Navarro – Honda - 49
3. R. Fenati – KTM – 38
4. N. Antonelli – Honda – 31
5. K.I. Pawi – Honda

fbmp ytmp imp