Motosport

SBK: Rea je kralj Assena

hi R04 Assen Rea GB41889

Rea je u pit-stop utrci došao do dvostruke pobjede, a Hayden, dan ranije, do prvog podija u Superbikeu.

Nakon kiše u petak, subotnja Superbike utrka je odvožena po suhom asfaltu, pa su tako motocikli bili pripremljeni gotovo na slijepo, a to je otvorilo prostor za moguća ugodna iznenađenja, što se na kraju i djelomično obistinilo.

Oba vozača tvorničkog Kawasakija i Honde su ubrzo odmakli ostalima, zajedno s Daviesom koji je i vodio najveći dio utrke. Prvi je iz kalkulacija ispao Sykes, koji je u 9. krugu greškom ubacio u neutral na ulasku u zadnju šikanu, što je bilo dovoljno da za koji centimetar produži putanju, siđe na prljavi dio staze i otklizi u pijesak.

Rasplet se odigrao u posljednjih nekoliko krugova, kada je Rea jednostavno odlučio uzeti u stvari u svoje ruke i odnijeti još jednu pobjedu. Doduše, iste je planove pred domaćom publikom imao i Vd Mark na Hondi, no pritom je malo pretjerao i utrku završio padom, što je omogućilo njegovom timskog kolegi Haydenu da dograbi treće mjesto i dođe do prvog podija u Superbikeu. Skoro 4 sekunde prije njega ciljem je prošao i drugoplasirani Davies na Ducatiju, zaostavši 1,6 sekundi za pobjednikom.

Za najugodnije iznenađenje se pobrinuo Camier koji je MV Agustu doveo do četvrtog mjesta, ispred Torresa na BMW-u i Savadorija na Apriliji. Dodajte tome Lowesa s Yamahom i imate motocikle 7 različitih proizvođača na prvih 8 pozicija.

Nedjeljna utrka je započela po suhom vremenu, ali na potpuno mokroj stazi. To je značilo da su svi krenuli na gumama za kišu, no budući se staza naočigled sušila, već je nakon nekoliko krugova bilo jasno kako će trebati ući u boks i promijeniti gume. U takvim se zahtjevnim uvjetima odlično snašao Brookes na BMW-u i tako ugrabio nekoliko krugova slave, no presudnim se pokazalo što su se vozači Kawasakija prvi iz vodeće skupine odlučili na ulazak u boks. Rea se odlučio za slick gume, dok su kod Sykesa, zbog greške u komunikaciju, na oba kotača montirali „intermideate“ gume, iako je on želio da straga bude slick. Bez obzira na to, uspio je slijediti svog timskog kolegu, no Rea je u samo završnici ipak lagano odjurio naprijed i došao do svoje već 9. pobjede na ovoj stazi.

Iako je imao veliki zaostatak, Vd Mark je razveselio nizozemsku publiku osvajanjem trećeg mjesta, dok je Savadori prošao ciljem kao četvrti, što je najbolji rezultat Aprilije u dosadašnjem dijelu sezone. Davies je s Ducatijem završio kao 5., što je bilo i više nego dovoljno da zadrži drugu poziciju u ukupnom poretku, ali sada mu vodeći Rea bježi ozbiljnih 45 bodova.

Supersport utrka je započela na suhoj stazi i s dvobojem Jacobsena na Hondi i Sofuoglua na Kawasakiju, koje je neočekivano slijedio i Britanac Stapleford na Triumphu. No, tmurni oblaci su donijeli pljusak zbog kojeg je utrka prekinuta u 9. krugu, pri čemu je dotad vodeći Jacobsen pao, ali je ipak uspio doći s Hondom do boksa, gdje su mehaničara imali pune ruke posla da osposobe motocikl za drugi dio utrke u trajanju od samo 6 krugova. Jacobsen se i na mokroj stati solidno snašao, ali je i ponovo pao u 5. krugu, no Honda je svejedno pobijedila zaslugom spretnog Kylea Smitha. Gino Rea je s MV Agustom bio drugi, dok je Sofuoglu s Kawasakijem prošao ciljem kao treći, čime je malo smanjio zaostatak za timskim kolegom Krummnacherom, koji je s 4. mjestom zadržao vodeću poziciju u ukupnom poretku. Cluzel se u takvim uvjetima nije najbolje snašao sa svojom MV Agustom, tako da je završio kao tek 18.

Superbike (nakon 8 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 181 bod
2. C. Davies – Ducati – 136
3. T. Sykes – Kawasaki – 122
4. M. vd Mark – Honda – 90
5. N. Hayden – Honda – 67

Supersport (nakon 4 utrke)
1. R. Krummenacher – Kawasaki – 71 bodova
2. K. Sofuoglu – Kawasaki – 61
3. K. Smith – Honda - 41
4. J. Cluzel – MV Agusta – 38
5. G. Rea – MV Agusta - 36

fbmp ytmp imp