Motosport

MotoGP: Tko će s kime potpisati ugovor za 2017?

MotoGP2016 3 UVODNA

Lorenzo je prelaskom na Ducati pokrenuo lavinu. Donosimo potencijalni rasplet uzbudljivog prijelaznog roka u MotoGP klasi.

Nakon što je Rossi potpisao novi ugovor s Yamahom, Lorenzo je odlučio priječi u redove Ducatija i tako je dodatno zakomplicirao (i učinio zanimljivijim) rasplet situacije u kojoj svim vozačima tvorničkih momčadi na kraju 2016. istječu ugovori.

Donosimo vam mogući rasplet situacije, odnosno grubi prikaz toga kolike su šanse da pojedini vozač završi u nekoj od tvorničkoj momčadi za 2017., no vodite računa da je situacija poprilično kaotična i da bi na konačni rasplet situacije mogao u bitnome utjecati i „efekt leptira“. Pritom bi krilima trebao najjače zamahati Maverick Vinales, koji može birati hoće li završiti u Yamahi ili Hondi, ali samo ako mu to dopusti Suzuki koji je u njegov ugovor ugradio „kvaku 22“.

Yamaha

Rossi 100%
Vinales 35% / Rins 35% / P. Espargaro 10% / Iannone 10%

Potpisavši dvogodišnji ugovor s Rossijem, Yamaha je praktično protjerala kratkoročno i dugoročno perspektivnijeg Lorenza, riskirajući pritom da mu neće naći dostojnu zamjenu. Njihov prvi i pravi izbor je Maverick Vinales, koji također naginje u tom smjeru, ali zasigurno na stolu ima i ponudu Honde, a uz to se šuška da je Suzuki ubacio neke nezgodne odlomke u njegov ugovor. Tako, navodno, u Suzukiju zadržavaju pravo prvokupa ukoliko „pokriju“ najbolju ponudu, a uz to, također navodno, imaju pravo zadržati Vinalesa ako ovaj tijekom sezone dođe do podija. Ipak, za očekivati je da će u Suzukiju biti spremni za dogovor, što opet ne znači da će se to dogoditi baš s Yamahom. Druga Yamahina opcija je Moto2 vozač Alex Rins, no i on može birati između iste tri tvorničke momčadi, tako da bi na kraju status drugog vozača Yamahe teoretski mogao ugrabiti i Pol Espargaro, pod uvjetom da počne raditi čuda s ovogodišnjom Tech 3 Yamahom. Nudi im se Rossijev prijatelj i Iannone, no u tom bi slučaju vodstvo Yamahe riskiralo da ispadne kako momčad, zapravo/doista, vodi „The Doctor“

 

Ducati

Lorenzo 100%
Dovizioso 50% / Iannone 50%

Iako će odluka Vinalesa vjerojatno biti ključna, veliki utjecaj na preslagivanje snaga moglo bi imati i premišljanje čelnika Ducatija hoće li zadržati Doviziosa ili Iannonea. Navodno je Iannone još samo trebao staviti potpis na već pripremljeni ugovor, no onda je na utrci u Argentini nadobudno srušio i sebe i Doviziosa nadomak podija. Svakako bi trebao ostati jedan od njih, a trenutno su šanse pola-pola, pri čemu trendovi lagano idu u korist Doviziosa. Isto tako, Lorenzo možda tvrdi da je svejedno tko će mu biti timski kolega, ali ako znamo da je Iannone prijatelj njegova neprijatelja Rossija, onda je jasno da će Španjolac navijati za Doviziosa.

 

Honda

Marquez 99%
Pedrosa 20% / Rins 35% / Vinales 35% / Vd Mark 10%

Još nije objavljeno potpisivanje Hondina ugovora s Marquezom, ali to je praktično gotova stvar. Uostalom, s pozicioniranjem Lorenza i Rossija, Marquez više i nema previše opcija, tako da će se vjerojatno baviti time tko će biti drugi vozač momčadi. Pritom šanse da to ipak ostane Pedrosa nisu tek teoretske, budući bi baš Marquez želio takav rasplet događaja, dok bi, s druge strane, Honda željela ugrabiti Vinalesa, ali možda imaju i veće šanse kod Rinsa. Problem je u tome što Rins nije u najboljim odnosima s obitelji Marquez i njihovim menadžerom otkad se prije dvije godine borio za naslov Moto3 prvaka s mlađim bratom Alexom Marquezom, tako da bi stariji brat mogao staviti veto. To ostavlja mizerne šanse da na tvorničkoj Hondi završi čak i Michael Vd Mark, koji trenutno s Hondom skuplja podije u Superbike prvenstvu.

 

Suzuki

Vinales 30% / Rins 30% / Zarco 40%
A Espargaro 25% / Pedrosa 25 % / Iannone 25% / Dovizioso 25%

Momčad Suzukija predstavlja najveću nepoznanicu za 2017. Ako ne uspiju zadržati Vinalesa, što se čini izglednim, vjerojatno će pokušati ugrabiti Rinsa, no teško da će ga moći preoteti Hondi ili Yamahi i ne čude stoga šaputanja da su poziv na suradnju uputili Moto2 prvaku Zarcu. Time bi bilo riješeno pitanje (relativne) mladosti, dok bi drugo mjesto u momčadi trebao popuniti netko s iskustvom, a tu podjednake šanse imaju četvorica vozača. Aleixu Espargarou je ostanak u Suzukiju prva (i jedina vrhunska) opcija, no veliki problem za njega predstavlja što Pedrosa, Iannone i Dovizioso koketiraju sa Suzukijem kao prvim rezervnim rješenjem, budući će barem jedan od njih, a vjerojatno dvojica, ostati bez trenutnog angažmana.

 

Aprilia

Lowes 100%
Bradl 60% / Bautista 40%

Aprilia je još prošle godine rezervirala Moto2 vozača Sam Lowesa za 2017. Sada im ostaje odlučiti koga će najuriti od postojećih vozača, pri čemu Bradl možda ima nešto veće šanse za ostanak od Bautiste. Jasno, uvijek je moguće da se u te kalkulacije ubaci i netko treći, no Bradl ili Bautista su im potrebni zbog nastavka razvoja novog motocikla.

 

KTM

Smith 100%
Dovizioso 30% / Pedrosa 30% / Zarco 30%

KTM je i prije prve utrke ove sezone potpisao ugovor s Bradleyjem Smithom, te tako uvelike smanjio šanse da u njihovim redovima završi Moto2 prvak Zarco, koji se dotad smatrao najvećim kandidatom. Naime, u svojoj prvoj sezoni KTM će trebati i usluge nekog izuzetnog iskusnog vozača, a tu onda u prvi plan iskaču Dovizioso ili Pedrosa. No, njima je KTM tek treća opcija, možda čak i četvrta budući su obojica između redova najavili i mogućnost odlaska u vozačku mirovinu.

fbmp ytmp imp