Motosport

MotoGP: Rossi uvjerljivo pobijedio u Jerezu!

71VZODSLL2WMUSOA3MMD Uvodna

Najbrži na kvalifikacijama, najbrži krug utrke i glatka pobjeda. Lorenzo i Marquez su mogli samo gledati.

Nakon 9 utrka posta, Valentino Rossi je konačno došao do pobjede. I ne samo to, nego je pritom cijelog vikenda bio uvjerljiv kao u svojim najboljim danima. Tako je u subotu osvojio „pole-position“, što nije njegov običaj, a onda je to u nedjeljnoj utrci kapitalizirao odličnim startom, nakon čega je vodio do posljednjeg metra. Istina, u drugom krugu se Lorenzo uspio probiti ispred njega, no već se na izlasku iz tog istog zavoja Rossi vratio u vodstvo i više se nije osvrtao.

Desetak stupnjeva veća temperatura nego prethodnih dana stvorila je probleme po pitanju držanja guma, no Rossi je vozio bez veće greške i relativno lako se odvojio od Lorenza i Marqueza. Ipak, desetak kruga prije kraja Lorenzo se dao u potjeru, skidao je i pola sekunde po krugu, no taman kad se primakao na dvije sekunde zaostatka došao je u probleme sa stražnjom gumom, koja se, čini se, počela raspadati po sredini i proklizavati na ciljnoj ravnici. To je onda omogućilo Rossiju da bez većeg stresa završi započeto, te vožnjom po zadnjem kotaču proslavi 113. pobjedu u svojoj karijeri.

Marquez se neko vrijeme držao Lorenza, čak se i činilo da će ga napasti, na navodno je nekoliko puta umalo pao i nakon toga odlučio igrati na sigurno osvajanjem bodova za treće mjesto. Njegov timski kolega Pedrosa je završio kao četvrti, nakon čega su slijedila dvojica vozača Suzukija, pri čemu je ovaj put Aleix Espargaro završio ispred Mavericka Vinalesa. Nakon što je pehist Dovizioso po treći put zaredom morao odustati ne svojom krivnjom, ovaj put ga je izdala mehanika, najbolje plasiran vozač Ducatija je bio Iannone tek na 7. mjestu, dok su poredak prve desetorice redom zaključili Pol Espargaro na prošlogodišnjoj Yamahi, te Laverty i Barbera na dvije godine starim Ducatijima.

Ovakvim se raspletom događaja, nakon prve europske utrke, pomalo zgusnuo poredak među vodećom trojicom, no Marquez još uvijek ima solidnih 17 bodova prednosti u odnosu na Lorenza, koji opet bježi 7 bodova Rossiju. Iako su odrađene tek četiri utrke, čini se da izvan kruga te trojice nitko nema pravo sanjati o naslovu prvaka.

Moto2 utrku je obilježio iznimno veliki broj padova, prvenstveno zbog popuštanja prednje gume. U takvim očito zahtjevnim uvjetima u utrku je najbolje krenuo Folger, no ubrzo je malo pogriješio na kočenju, što je iskoristio Lowes , koji se nakon toga, malo pomalo, odvojio i pobijedio s 2,5 sekunde prednosti u odnosu na Folgera, dok je Rins zaostao 8 sekundi. Četvrto mjesto je prigrabio Morbidelli, dok se aktualni prvak Zarco, nakon lošeg ulaska u utrku, u samoj završnici uspio probiti ispred Luthija i osvojiti bodove za 5 mjesto. Lowes se prvom pobjedom ove sezone malo izdvojio u ukupnom poretku, no još uvijek su petorica vozača unutar 25 bodova.

Moto3 utrka je donijela gotovo nevjerojatan razvoj događaja, nakon koje je malo reći da je Brad Binder postao prvi južnoafrički pobjednik u najslabijoj kategoriji. Naime, vozač KTM-a je nakon kvalifikacija bio kažnjen startanjem s posljednjeg mjesta nakon što je na njegovom motociklu otkriven nehomologirani softver. No, to ga nije moglo zaustaviti, pa su mu tako trebala samo 2 kruga da se probije s 35. do 15. pozicije, a nakon 6. krugova je bio unutar prve desetorice. Ubrzo nakon ulaska u drugu polovicu utrke Binder je uhvatio vodeći trojac koji su činili Bulega, Bagnaia i Navarro, da bi u 18. krugu i preuzeo vodstvo. Nakon toga se Brad Binder lako odvojio na putu do doista sjajne pobjede, ostavljajući iza sebe bespoštednu borbu za drugo mjesto, koje je na kraju dograbio Bulega (KTM), dok su Bagnaia (Mahindra) i Navarro (Honda) prošli ciljem kao treći i četvrti.

Rezultate svih utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 82 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 65
3. V. Rossi – Yamaha – 58
4. D. Pedrosa – Honda – 40
5. P. Espargaro – Yamaha - 36

Moto2
1. S. Lowes – Kalex – 72 bodova
2. A. Rins – Kaley - 62
3. J. Zarco – Kalex – 56
4. T. Luthi – Kalex – 53
5. J. Folger – Kalex - 47

Moto3
1. B. Binder – KTM – 77 boda
2. J. Navarro – Honda - 62
3. R. Fenati – KTM – 47
4. N. Bulega – KTM – 36
5. F. Bagnaia – Mahindra - 34

fbmp ytmp imp