Motosport

MotoGP: Vinales seli u Yamahu, Iannone u Suzuki

Maverick Vinales16

Ova MotoGP sezona je tek započela, a već su poslagane najvažnije kockice za iduće dvije. Ništa neočekivano.

Nikad se nisu tako dramatične kadrovske promjene odigrale tako rano u sezoni, a opet se čini kao da ta trakavica s transferima nikad nije trajala tako dugo. No, s otezanjima je gotovo, najvažniji dijelovi slagalice su poklopili točno u skladu s očekivanjima, druga je stvar što su se i ta očekivanja donekle mijenjala kako bi koji vozač stavljao svoj potpise na ugovor za sljedeće dvije sezone.

Dakle, i prije se glasno šuškalo o tome, no nakon što je Lorenzo potpisao za Ducati, činilo se jedino logičnim da ga u Yamahi naslijedi Vinales, bez obzira što se ovaj naizgled teška srca odvajao od Suzukija, dijelom i zbog klauzule „prvokupa“ u ugovoru. Sada je i službeno potvrđeno, Maverick Vinales - koji je ime doista dobio po glavnom liku iz filma Top Gun – će završiti ovu sezonu sa Suzukijem, a nakon toga će (barem) dvije godine biti tvornički vozač Yamahe.

Iako iza sebe ima tek 21 proljeće, Vinales je u svojoj već 6 sezoni. 2011. je bio rookie godine u klasi 125, 2013. prvak u Moto3 konkurenciji, nakon čega je 2014. rookie godine u klasi Moto2, da bi već iduće godine isti uspjeh ostvario i u klasi MotoGP sa Suzukijem. Na prošloj utrci u Le Mansu je sa Suzukijem došao do svojeg prvog podija, što je sve samo potvrdilo tezu kako se radi o vjerojatno najtalentiranijem vozaču nove generacije.

Praktično istovremeno je objavljeno kako će njegove cipele u momčadi Suzukija pokušati popuniti Andrea Iannone, koji je samo dan ranije (zapravo, i davno prije toga) i službeno ostao bez mjesta na tvorničkom Ducatiju za iduću sezonu. Iako je sklon suicidalnim manevrima, Iannone je po pitanju sirove brzine vjerojatno najbliži četvorici „vanzemaljaca“ tako da u tom smislu predstavlja „kalkulirani rizik“ za Suzuki. Ostaje za vidjeti tko će mu biti suvozač, odnosno hoće li ostati Aleix Espargaro ili će doći Alex Rins iz Moto2 klase. Situaciju dodatno komplicira i to što Moto2 prvak Zarco, navodno, već ima potpisanu neku vrstu ugovora sa Suzukijem, ali čini se da se to ne odnosi na tvorničku momčad.

1 TIN4396

fbmp ytmp imp