Motosport

MotoGP: Rossi u napetoj utrci pobijedio Marqueza

MotoGPBarca16

Nakon lošeg starta, Rossi je ostvario sjajnu pobjedu u Barceloni, dok je Lorenza „torpedirao“ Iannone.

Iako se sve odvijalo u sjeni tragedije, ovogodišnja MotoGP utrka u Barceloni ostat će zapamćena i po odličnom proboju i još jednoj sjajnoj pobjedi Rossija. Kad je nakon pogibije Luisa Saloma na Moto2 treningu odlučeno kako će se zadnja trećina kruga voziti po sporijoj konfiguraciji, kakva se koristi u Formuli 1, Rossi je bio jedan od glavnih protivnika takvog rješenja, tvrdeći da ono ide u prilog Hondi. No, čini se da je pilio naopako.

Krenuvši s pete startne pozicije, Rossi je odmah potonuo na sedmo mjesto, no već je na ulasku u drugi krug u jednom potezu obišao Iannonea i Vinalesa. Nakon toga se iznimno lako obračunao s Pedrosom, Marquezom i Lorenzom, tako da je već u 7. krugu preuzeo vodstvo. I dok je Rossi napredovao, njegov timski kolega Lorenzo je počeo nazadovati na gotovo rastaljenom asfaltu, koji je do te mjere predstavljao problem za Michelinove gume da su najbrža vremena bila tri sekunde sporija po krugu od onih na kvalifikacijama.

Uglavnom, Lorenzo je relativno brzo potonuo do petog mjesta zbog problema s prednjom gumom. No, puno veći problem je predstavljao Andrea Iannone koji ga je prvo sustigao, da bi onda u još jednom svojem nadobudnom pokušaju pretjecanja pokušao progurati Ducati tamo gdje je i slijepcu jasno da nema mjesta. Drugim riječima, na kočenju se zaletio u stražnji kraj Lorenzove Yamahe i tako obojicu izbacio iz igre.

Rossi se za to vrijeme nije uspio riješiti Marqueza, koji se spretno izvukao iz nekoliko kriznih situacija te u posljednjih pet krugova odlučio napasti pobjedu. Iako se uspio probiti u vodstvo, Rossi mu je ubrzo uzvratio istom mjerom, a sve je bilo riješeno u pretposljednjem krugu kada je Marquez učinio malu grešku i time izgubio neposredni kontakt.

Tako je Rossi došao do svoje 114. Grand Prix pobjede, dok je 4 sekunde iza Marqueza kao treći ciljem prošao njegov timski kolega Pedrosa. On se u ranoj fazi utrke jedva obranio od agresivnih napada Vinalesa, koji je sa Suzukijem na kraju završio na 4. mjestu s velikih 24 sekunde zaostatka. Peto mjesto je zauzeo Pol Espargaro s Tech3 Yamahom, ispred Crutchlova na Hondi i Doviziosa na Ducatiju, dok je pozitivno iznenađenje utrke bio Alvaro Bautista koji je u utrku krenuo s posljednje pozicije, a svejedno se s Aprilijom probio do 8. mjesta.

Neposredno nakon utrke Rossi i Marquez su se, po prvi put nakon kontraverznog završetka prošle sezone, rukovali i pritom razmijenili čestitke, pri čemu je njihovom dobrom raspoloženju dodatno pridonijelo odustajanje Lorenza, koji je odustajanjem, ni kriv ni dužan, izgubio vodstvo u ukupnom poretku. Marquez je ponovo zasjeo na vrh, s 10 bodova prednosti u odnosu na Lorenza i 22 boda više od Rossija.

Zarco i Rins su u Moto2 utrci predstavljali klasu za sebe. Pritom je Zarco strpljivo slijedio Rinsa sve do 17. kruga kada je preuzeo vodstvo, da bi nakon toga počeo lagano odmicati i na kraju pobijedio s više od 4 sekunde prednosti. Treće mjesto je veći dio utrke držao Luthi, a iako se oduprijeti napadima Alexa Marqueza koji je ubrzo pao, do kraja utrke su ga ipak uspjeli obići Nakagami, kojem je to bio prvi podij u skoro godinu dana, a onda i Syahrin. Tako je Luthi na kraju završio kao 5., tri sekunde ispred šestog Lowesa, koji je vodeće mjesto u ukupnom poretku prepustio Rinsu, a unutar samo 10 bodova je i trećeplasirani Zarco.

U Moto3 utrci su šestorica vozača završila unutar tek nešto više od 1,5 sekunde, pri čemu je najviše razloga za slavlje ima talentirani Jorge Navarro, koji je s Hondom ostvario prvu pobjedu u karijeru. Ukupno vodeći Brad Binder nije uspio osvojiti 4. pobjedu u nizu, ali je majstorski dograbio 2. mjesto i to nakon što se pet krugova prije kraja Rodrigo zabio u njegov KTM i umalo ga izbacio iz igre. Treće mjesto je osvojio Talijan Bastianini na Hondi ispred svojih zemljaka Fenatija i Bulege na KTM motociklima.

TRENUTNI POREDAK (nakon 7 utrka):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 125 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 115
3. V. Rossi – Yamaha – 103
4. D. Pedrosa – Honda – 82
5. M. Vinales – Suzuki - 72

Moto2
1. A. Rins – Kalex – 116 bodova
2. S. Lowes – Kalex – 108
3. J. Zarco – Kalex – 106
4. T. Luthi – Kalex – 93
5. H. Syahrin – Kalex - 60

Moto3
1. B. Binder – KTM – 147 bodova
2. J. Navarro – Honda - 103
3. R. Fenati – KTM – 80
4. N. Bulega – KTM – 66
5. F. Bagnaia – Mahindra – 54

fbmp ytmp imp