Motosport

SBK: Double-double za Kawasaki u Misanu

hi R08 Misano WorldSBK 2016 Race 1 Rea GB35616

Rea se u obje utrke igrao mačke i miša s timskim kolegom Sykesom. I u obje pobijedio.

Subotnja Superbike utrka u Misanu započela je kaosom na samom početku kada je pao Savadori s Aprilijom te pritom izbacio iz putanje nekolicinu vozača, uključujući i Daviesa, Toressa i Camiera, koji će se nakon toga do kraja utrke dosta uspješno probijati kroz poredak.

Sve to se događalo iza leđa Kawasakijevog dvojca, koji se lako izdvojio u vodstvu. Pritom je Rea polovicom utrke usporio tempo nadajući se da će Sykes preuzeti inicijativu, no ovaj je odbio tu mogućnost i zadržao se u hladovini drugog mjesta, čuvajući snagu za samo završnicu. U posljednja dva kruga je odlučio napasti, no lukavi Rea mu nije ostavljao prostora tako da je Sykes na kraju ipak prošao ciljem kao drugi, sa samo 9 stotinki zaostatka.

Najnižu stepenicu pobjedničkog podija dohvatio je Vd Mark na Hondi, koji je prvi krug završio kao 5., pa se onda u već drugom krugu, bez pretjecanja, probio na treće mjesto, nakon što je ispred njega prvo pao Giugliano na Ducatiju, a onda u zadnjem zavoju izletio Hayden na drugoj Hondi. Davies je svoj proboj s Ducatijem okončao na 4. mjestu, daleko ispred Torresa i Reiterberga na Althea BMW-ima, a Canepa je s Yamahom, kao zamjena za ozlijeđenog Guintolija, završio na vrlo dobrom 7. mjestu, ispred Camiera na MV Agusti.

Nedjeljna utrka je iznjedrila isti vodeći dvojac, ali i nešto drugačiju strategiju. Naime, ovaj put je Sykes odlučio preuzeti vodstvo u nadi da bi mogao pobjeći svom timskom kolegi. No, vidno brži Rea se susprezao od pretjecanja sve do 4 kruga prije kraja kada je izuzetno elegantnim manevrom preuzeo vodstvo i do kraja utrke stvorio dovoljnu prednost da ciljnu ravninu slavljenički odradi na stražnjem kotaču, a svejedno pobijedio s 3 sekunde prednosti.

Na radost ne baš mnogobrojne talijanske publike, treće mjesto je dohvatio Giugliano s tvorničkim Ducatijem, a četvrti je bio Fores s Barni Ducatijem. Ozlijeđeni Lowes je s Yamahom velik dio utrke proveo predvodeći borbu za peto mjesto, da bi u zadnjim krugovima ipak ostao bez snage i završio kao osmi, iza petog Savadorija (Aprilia), Haydena (Honda) i Torresa (BMW). Inače, Vd Mark je još jednom gledao kako ispred njega u ranoj fazi utrke na isti način pada vozač Ducatija, no ovaj put je to bio Davies, čiji motocikl Nizozemac uz to nije mogao izbjeći tako da je došlo do dvostrukog pada. Vd Mark je ipak upio nastaviti utrku te se do kraja probiti do 10. mjesta.

U Supersport utrci je prvih nekoliko krugova vodio domaći vozač Caricasulo, da bi u 7. krugu vodstvo preuzeo Jacobsen, također na Hondi, koji je bio nadomak pobjede sve do pretposljednjeg kruga, kada ga je pretekao Sofuoglu s Kawasakijem, a onda mu u zadnjem krugu drugo mjesto oteo i Caricasulo. Gino Rea je s MV Agustom završio 4., dok je Krummenacher osvajanjem 5. mjesta podebljao bodovni zaostatak za timskim kolegom Sofuogluom. Istovremeno, Cluzel je utrku prerano završio „kroviranjem“ svoje MV Agusta te je tako izgubio realne šanse da se uključi u borbu za naslov.

Rezultate utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK

Superbike (nakon 16 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 343 boda
2. T. Sykes – Kawasaki – 277
3. C. Davies – Ducati – 244
4. D. Giugliano – Ducati – 165
5. M. vd Mark – Honda – 163

Supersport (nakon 8 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 146 bodova
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 106
3. P. J. Jacobsen – Honda – 92
4. G. Rea – MV Agusta - 78
5. J. Cluzel – MV Agusta – 75

fbmp ytmp imp