Motosport

MotoGP: Jack Miller iznenadio pobjedom u kišnom Assenu

dg1 5333

Nakon što se vodeći Rossi poskliznuo i pao, „Jackass“ Miller je obišao Marqueza i došao do prve MotoGP pobjede.

Bila je to utrka od dva dijela, i to doslovno. Start je odrađen na stazi koja se polako sušila, ali ipak dovoljno mokroj da svi krenu s kišnim gumama. U takvim zahtjevnim uvjetima u Assenu je najbolje krenuo Valentino Rossi, no ubrzo ga je, na sveopće iznenađenje, obišao Kolumbijac Yonny Hernandez, koji se na starom Ducatiju čak polako počeo izdvajati u vodstvu.

Taman kad se činilo da će uskoro stasati vrijeme za ulazak u boks i prelazak na motocikle sa slick gumama, kiša je ponovo počela padati, a s njom je pao i Hernandez prepustivši vodstvo Rossiju. Njega su, opet, sustigli pa obišli i Dovizioso i Petrucci, a kontakt s vodećom grupom je uhvatio i Redding, sva trojica na Ducatijima. Marquez je držao peto mjesto, dok se Lorenzo nije mogao otarasiti sjećanja na težak pad od prije nekoliko godina na kišnom treningu u Assenu, te je vozio utrku na samom začelju kolone, razmišljajući čak i o tome da jednostavno odustane.

Kada je u petnaestom krugu Petrucci preuzeo vodstvo utrka je prekinuta, da bi kasnije ipak bila nastavljena, pri čemu je startna rešetka formirana prema redoslijedu u 14. krugu. Uslijedio je riskantan sprint od 12 krugova na namočenoj stazi i u takvim je uvjetima ponovo najbolje krenuo Rossi, nametnuvši takav ritam je drugoplasirani Dovizioso ubrzo pao. No, i Rossi je pao samo krug kasnije, nakon čega se iznenada u vodstvu našao Marquez. Njega je slijedio Jack Miller (Honda), koji je u 4. krugu preuzeo vodstvo i više se nije osvrtao na putu do svoje prve pobjede. Iako je i ranije pokazivao talent na kiši, njegov rezultat svejedno iznenađuje, postavši pritom i prvi pobjednik iz redova privatne momčadi još od pradavne 2006. godine. Poznat i pod nadimkom „Jackass“, Miller nije samo namagarčio sve ostale, nego je možda i spasio karijeru koja je već bila na klimavim nogama.

Vidjevši Rossijev pad, Marquez se nije upuštao u rizičnu borbu s Millerom, nego je umjesto toga bio presretan s drugim mjestom, povećavši svoju prednost u odnosu na kraju desetog Lorenza na 24 boda, dok zaliha u odnosu na posrnulog Rossija sada iznosi čak 43 boda. Treće mjesto je osvojio Redding na Ducatiju, nakon što je u samoj završnici utrke slomio otpor Pola Espargaroa na Yamahi, dok je ispred nosa Barbere na još jednom privatnom Ducatiju peto mjesto osvojio Iannone, koji je u prvom dijelu utrke pao s tvorničkim Ducatijem, ali je ipak nastavio i to mu se isplatilo.

I u Moto2 klasi smo imali premijernog pobjednika. Probivši se u vodstvo u 9. krugu, japanski vozač Takaaki Nakagami je nastavio odmicati sve dok dva kruga prije kraja utrka nije prekinuta zbog kiše. U međuvremenu se do drugog mjesta probio aktualni prvak Zarco, koji se time našao na samom vrhu poretka, bodovno izjednačen s Rinsom, koji je utrku završio kao 6. Sam Lowes je osvojio četvrto mjesto, iza trećeplasiranog Morbidellija, i sada za vodećim dvojcem zaostaje 5 bodova.

Prije nego je Miller došao do svoje prve MotoGP pobjede, a Nakagami do prve Moto2 pobjede, prvu pobjedu u karijeri je ostvario i Francesco Bagnaia, koji je time ujedno donio i prvu pobjedu indijskoj Mahindri. U tradicionalno tijesnoj završnici Moto3 utrke, sa čak 11. vozača unutar 1,2 sekunde, Bagnaia je odradio pravi manevar u zadnjoj šikani i prošao ciljem samo 18 tisućinki sekunde prije nego što je to učinio Andrea Migno s KTM-om. No, Migno je kasnije kažnjen spuštanjem za jedno mjesto zbog nepravilnog pretjecanja, pa je tako drugo mjesto naslijedio Fabio di Giannantonio s Hondom.

Rezultate svih utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 8 utrka):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 145 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 121
3. V. Rossi – Yamaha – 103
4. D. Pedrosa – Honda – 86
5. M. Vinales – Suzuki - 79

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 126 bodova
2. A. Rins – Kalex – 126
3. S. Lowes – Kalex – 121
4. T. Luthi – Kalex – 93
5. T. Nakagami – Kalex - 78

Moto3
1. B. Binder – KTM – 151 bod
2. J. Navarro – Honda - 103
3. R. Fenati – KTM – 93
4. F. Bagnaia – Mahindra – 79
5. N. Bulega – KTM – 75

fbmp ytmp imp