Motosport

MotoGP: U Austriji konačno pobjeda Ducatija

OK MAR2159 uvodna

Iannone je donio Ducatiju prvu pobjedu nakon 6 godina a, Dovizioso ju je učinio dvostrukom. Rossi i Lorenzo su smanjili bodovni zaostatak za Marquezom.

Bilo je to dugačko putovanje od 6 godina na relaciji Australija – Austrija, odnosno od VN Australije 2010. godine i pobjede Stonera do ponovo ustoličene VN Austrije i pobjede Iannonea. Između toga su vozači Ducatija znali popiti slavljenički šampanjac, ali ne i onaj pobjednički.

Ako je postojala staza na kojoj se od vozača tvorničkog Ducatija očekivalo da prekinu taj pobjednički post, onda je to bio Red Bull Ring (nekad A1 Ring) koji se nakon skoro dva desetljeća vratio u igru i odmah zauzeo mjesto najbrže staze u kalendaru. Tri dugačke ravnice omogućavale su vozačima Ducatija da iskoriste premoć po pitanju konjskih snaga, koju onda nisu stigli izgubiti u relativno kratkom zavojitom završnom dijelu kruga.

Prvih nekoliko krugova utrka je bila doista uzbudljiva. Iza Iannoneovih leđa su Dovizioso, Rossi, Lorenzo i Marquez na snažnim kočenjima nerijetko griješili i tako stalno mijenjali pozicije, a priča se malo razvodnila tek kada se Dovizioso probio ispred timskog kolega i nametnuo ritam koji je razvukao kolonu. Iako se moglo očekivati da će Iannone - s ozlijeđenim rebrima i jedini s mekšom smjesom guma - s vremenom sve više blijediti, on se poput sjene držao Doviziosa te se ponovo u zadnjoj trećini probio ispred njega i s prednošću manjom od jedne sekunde došao do svoje prve MotoGP pobjede.

Uz to što su za Ducatijima zaostajali manje od očekivanog, odnosno nešto više od 3 sekunde, vozači Yamahe su uspjeli i barem malo smanjiti veliki bodovni zaostatak za Marquezom. Pritom je Rossi najveći dio utrke uporno slijedio Lorenza, bez da je pokazivao ozbiljnije ambicije za probijanje na treće mjesto, dok se Marquez, koji je na treningu iščašio rame, u završnici uspio nešto više odvojiti od Vinalesa na Suzukiju. Sedmo mjesto je osvojio ponovo neprimjetni Pedrosa na drugoj Hondi, osmi je bio Redding na Pramac Ducatiju, dok su poredak prve desetorice zaključili Smith i Espargaro, vozači Tech 3 Yamahe.

Budući vozač Tech3 Yamahe, Jules Cluzel, je pobijedio u Moto2 klasi. Francuz se strpljivo skrivao u vodećoj grupi da bi 9 krugova prije kraja uzeo vodstvo i odjurio naprijed do četvrte pobjede u pet posljednjih utrka. Drugi je ciljem projurio Morbidelli, dok se Rins u posljednjem zavoju progurao pored Luthija na treće mjesto te tako, iako broji 34 boda zaostatka u odnosu na Cluzela, ostao u borbi za naslov. Isto se vjerojatno više ne bi moglo reći za Sam Lowesa, koji je dva puta pao u istom zavoju i odustao te sada broji minus od 55 boda.

Kako je to običaj, u Moto3 utrci se sve odlučivalo u posljednjim metrima, s petoricom vozača unutar samo 6 desetinki sekundi, pri čemu je svoju prvu pobjedu odnio španjolski rookie Joan Mir ispred Brada Bindera, obojica na KTM-u, dok je treće mjesto osvojio Bastianini s Hondom. Iako nije uspio nadmudriti Mira, trenutno vodeći Brad Binder je i s drugim mjestom odradio još jedan veliki korak prema naslova prvaka budući su njegovi jedini preostali konkurenti ostali bez bodova. Navarro je odustao nakon pada, dok je Fenatija uoči utrke, zbog nedoličnog ponašanja, suspendirala Rossijeva momčad, uz naznaku da bi se da suspenzija mogla protegnuti do kraja sezone.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 10 utrka):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 181 bod
2. J. Lorenzo – Yamaha – 138
3. V. Rossi – Yamaha – 124
4. D. Pedrosa – Honda – 105
5. M. Vinales – Suzuki - 93

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 176 bodova
2. A. Rins – Kalex – 142
3. S. Lowes – Kalex – 121
4. T. Luthi – Kalex – 106
5. T. Nakagami – Kalex - 92

Moto3
1. B. Binder – KTM – 179 bodova
2. J. Navarro – Honda - 112
3. R. Fenati – KTM – 93
4. F. Bagnaia – Mahindra – 90
5. N. Bulega – KTM – 82

fbmp ytmp imp