Motosport

MotoGP: Bautista iduće godine vozi Aspar Ducati

Bautista Aspar Ducati

Nakon Suzukija, Honde i Aprilije, španjolski vozač će okusiti i Ducati. Zauzeo je pretposljednje slobodno sjedalo.

Aprilia je za iduću godinu odlučila angažirati Sama Lowesa i Aleixa Espargaroa, što je značilo da su njihovi aktualni vozači Alvaro Bautista i Stefan Bradl morali tražiti nove angažmane. I dok će Bradl iduće godine voziti Hondu u Superbike prvenstvu, Bautista je uspio još malo produžiti svoju MotoGP staž.

U onome što bi lako mogla biti i zadnja stepenica njegove MotoGP karijere, Bautista se zapravo vraća na početak, odnosno u momčad Aspar s kojom je 2006. godine postao svjetski prvak u klasi 125, a onda, dvije godine kasnije, i viceprvak u klasi 250. U MotoGP prvenstvo je unaprijeđen 2010. godine s tvorničkim Suzukijem, da bi 2012, prešao na Gresini Hondu i odradio svoju najbolju sezonu, s dva stajanja na najnižoj stepenici podija te petim mjestom u ukupnom poretku.

Prošle godine je unutar iste momčadi postao tvornički vozač Aprilije, no Talijani očito nisu bili zadovoljni prikazanim. S druge strane, u Ducatiju ga očito još uvijek smatraju dovoljno perspektivnim kadrom, pa će tako unutar momčadi Aspar voziti ovogodišnji Desmosedici, za razliku od timskog kolege koji će imati generaciju stariji stroj.

Pritom još ostaje pitanje tko će uopće biti taj njegov timski kolega, što je ujedno i posljednja nepoznanica u cjelokupnoj MotoGP kadrovskoj križaljci za iduću sezonu. Biti će to vrlo vjerojatno jedan od aktualnih MotoGP vozača, pri čemu veće šanse za ostanak ima Yonny Hernandez bez obzira na to što je u dosadašnjem dijelu ove sezone osvojio samo 3 boda.

Eugene Laverty je skupio 50 bodova više i na diobi je 10. mjesta ukupnom poretku, no već je najavio da neće ostati u momčadi ako mu ponude dvije godine stari Ducati. Umjesto toga će se radije vratiti u Superbike, gdje bi ga trebao čekati tvornički pripremljen motocikl. Pritom je javna tajna da je riječ o potencijalnom angažmanu s Aprilijom, koja se također, nakon godine pauze, planira vratiti u to prvenstvo.

fbmp ytmp imp