Motosport

MotoGP: Brad Binder je novi Moto3 prvak

Brad Binder Team KTM RC250 GP Aragon 2016

Južnoafrički vozač je s tvorničkim KTM-om došao do Moto3 titule čak četiri utrke prije kraja sezone.

Iako je dosadašnjem dijelu sezone osvojio samo jedan bod više od Marca Marqueza, a koji je još uvijek, realno gledajući, barem dvije utrke daleko od nove MotoGP titule, Brad Binder je već u Aragonu osvojio naslov. Na temelju toga bi se moglo naslutiti kako su njegovi glavni konkurenti previše oscilirali u formi, no nema sumnje da je Brad Binder apsolutno dominirao ovom klasom. Uostalom, ne može biti slučajno da je, od kad je 1993. uveden aktualni sustav bodovanja, Binder prvi vozač koji je u najslabijoj klasi postao prvak čak četiri utrke prije kraja sezone.

Kako je to u novije vrijeme učestali slučaj, Brad Binder je svoju međunarodnu karijeru započeo u Red Bull Rookies Cupu. U toj je konkurenciji 2009. godine bio ukupno 14., da bi iduće sezone dogurao do 5. mjesta, a 2011. odnio i prvu pobjedu. Te je sezone s Aprilijom odradio i 5 utrka u klasi 125, ali nije osvajao bodove. Iduće godine je odradio cijelu Moto3 sezonu s Kalex KTM-om, nakon čega je dvije godine proveo s Mahindrom, doguravši do dva podija i ukupno 11. mjesta.

Tada ga je uočio Aki Ajo i pozvao u KTM-ovu tvorničku momčad, a Brad Binder je opravdao povjerenje s 4 podija i 6. mjestom u ukupnom poretku prošle sezone. Ove godine je odmah krenuo dobro; u Kataru je bio drugi, a u Argentini treći, što mu je omogućilo da preuzme vodstvo u ukupnom poretku, koje je zadržao i 3. mjestom u Teksasu. A onda je eksplodirao u Jerezu. Kažnjen je startom s posljednje pozicije, da bi već sredinom utrke bio u vodstvu i lakoćom odnio svoju prvu Moto3 pobjedu u karijeri. Nakon toga je pobijedio i Le Mansu i Mugellu da bi u Barceloni bio drugi i tako se odvojio na vrhu.

Ako je tijekom sezone pokazao slabu točku, onda su to bile kišne utrke. Tako je u Assenu i Sachsenringu osvojio samo šačicu bodova, a u Brnu je pao, doduše, u trenutku dok se borio za pobjedu. Između toga je u Austriji bio drugi, da bi u Silverstoneu i Misanu odnio uzastopne pobjede, a onda Aragonu ciljem prošao drugi sa samo 3 stotinke zaostatka. Kao što je sam rekao u Aragonu je „izgubio bitku, ali dobio rat“.

Već je od ranije poznato da i iduće godine ostaje u KTM-ovoj tvorničkoj momčadi, ali seli u Moto2 kategoriju. Ta stepenica se pokazala dosta problematičnom za neke od bivših Moto3 prvaka, a za Bindera bi sve to moglo biti i utoliko teže što će nastupati na potpuno novom Moto2 motociklu kojeg KTM još uvijek razvija. S druge strane, uspije li se dokazati u Moto2 konkurenciji, Brad Binder bi za dvije godine po logici stvari mogao napredovati u KTM-ovu MotoGP momčad.

Inače, Brad Binder je nedavno navršio 21. godinu, a u Moto3 prvenstvu se natječe i njegov tri godine mlađi brat Darryn, koji je ove sezone s Mahindrom osvojio 4 boda i drži 30. mjesto.

Brad Binder Aki Ajo Podium Aragon 2016

fbmp ytmp imp