Motosport

SBK: Davies nepobjediv i u Jerezu

0458 R12 Davies finish

Vozač Ducatija ostvario dvostruku pobjedu u Superbikeu, Rea umalo osigurao naslov, a Sofuoglu je Supersport prvak.

Davies je u Jerezu došao do četvrte dvostruke pobjede ove sezone. Vozač Ducatija je nepobjediv kada ga krene, a čini se da ga je doista krenulo, pa je tako na posljednjih 6 utrka čak 5 puta pobijedio. Prava je šteta što je imao relativno mršavi središnji dio sezone i tako ispao iz kombinacija za osvajanje naslova.

U subotnjoj utrci u Jerezu, Daviesu su trebala četiri kruga da se probije u vodstvo, nakon čega je nametnuo tempo kojeg ostatak društva nije mogao pratiti. Sykes je do kraja utrke zaostao više od tri sekunde te je osvajanjem drugog mjesta potvrdio konstruktorski naslov za Kawasaki, dok je treće mjesto dohvatio njegov timski kolega i aktualni prvak Rea. Hayden je s Hondom prošao ciljem treptaj oka prije svojeg timskog kolege Vd Marka, šesto mjesto je osvojio Guintoli s Yamahom, sedmi je bio Camier s MV Agustom, a osmi Torres s BMW-om.

U nedjeljnoj utrci je Davies bio još uvjerljivi. Njegov Ducati se probio u vodstvo već u prvom krugu i tamo ostao do samog kraja, prepustivši vozačima Kawasakija da se ponovo razračunaju za drugo mjesto. Ovaj put je Rea bio bolji, prošavši ciljem 6 sekundi iza Daviesa, ali i 14 stotinki sekunde ispred Sykesa. Iako mu to nije bilo dovoljno da potvrdi obranu naslova, Rea uoči posljednjih utrka u Kataru ima 48 bodova prednosti u odnosu na Sykesa, što znači da bi mu i samo jedno 14. mjesto bilo dovoljno da konačno riješi stvar u svoju korist. Nicky Hayden je i nedjeljnu utrku završio kao 4., dišući za vrat vozačima Kawasakija, dok je u borbi za 5. mjesto Guintoli na Yamahi pobijedio Vd Marka na Hondi.

I dok se tako čeka da Rea u Kataru potvrdi osvajanje Superbike naslova, Sofuoglu je u klasi Supersport to učinio u Jerezu. Posao mu je donekle olakšao njegov timski kolega i jedini preostali konkurent Randy Krummenacher, koji je pao u ranoj fazi utrke, što je značilo da je Turčin trebao praktično samo završiti utrku. No, kao pravi šampion, Sofuoglu je novom pobjedom došao do svog petog Supersport naslova, trećeg za upravljačem Kawasakija.

Na putu do te pobjede ga je treći put zaredom namučio Tuuli, finski vozač koji se s Yamahom R6 u prvenstvo uključio tek u samoj završnici te je sve tri utrke završio na drugom mjestu. U dvoboju vozača Honde za najnižu stepenicu pobjedničkog postolja, Smith je bio bolji od Jacobsena.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
(2 utrke prije kraja)
1. J. Rea – Kawasaki – 462 boda
2. T. Sykes – Kawasaki – 414
3. C. Davies – Ducati – 395
4. M. VD Mark - Honda – 255
5. N. Hayden – Honda - 228

Supersport
(1 utrka prije kraja)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 196
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 129
3. J. Cluzel – MV Agusta – 126
4. P. Jacobsen – Honda – 122
5. K. Smith – Honda - 100

fbmp ytmp imp