Motosport

MotoGP: Karel Abraham se vraća s Aspar Ducatijem

Aspar Abraham

Novac pokreće svijet. Iako je već propao kao MotoGP i Superbike vozač, Abraham se vraća u kraljevsku klasu.

Realno gledajući, Karel Abraham nikad nije bio vozač MotoGP kalibra. Bio je tek drugorazredni vozač u klasama 125 i 250, da bi se 2010. ipak bolje snašao u Moto2 kategoriji te u posljednjoj utrci sezone došao do svoje prve i jedine GP pobjede. Svejedno, i tu je sezonu završio kao tek 10 u ukupnom poretku, no njegov je bogati otac, koji je između ostalog i vlasnik staze u Brnu, odlučio osnovati MotoGP momčad, tako da je Abraham mlađi 2011. ušao u kraljevsku klasu.

Prve dvije sezone s Ducatijem je čak odradio solidno, svakako bolje od očekivanja, završivši kao 14. u ukupnom poretku. Iduće godine mu je otac priuštio Aprilijin ART motocikl, ali je češki vozač propustio pola sezone zbog ozlijede ramena, da bi 2014. prešao na CRT Hondu i završio kao 17. Na istom je motociklu vozio i iduće godine, a iako je opet zbog ozlijede propustio skoro pola sezone, ne može biti slučajno da je na odvoženih deset utrka osvojio nula bodova.

Zato se ove sezone preselio u Superbike prvenstvo gdje s Milwaukee BMW-om trenutno drži tek 18. poziciju. I kad je, dakle, sve upućivalo na to da će Abraham, koji već neko vrijeme vuče ozljedu noge, otići u ranu vozačku mirovinu, on se umjesto toga zapravo vraća u MotoGP. Momčad Aspar treba novac, a Karel Abraham ga ima i zato će iduće godine voziti Aspar Ducati.

Inače, nakon što je potpisao ugovor s Bautistom, Jorge Martinez Aspar je, zapravo, želio zadržati vrlo dobrog Eugene Lavertyja. No, nisu mu mogli osigurati ovogodišnji, a ne prošlogodišnji Ducati Desmosedici, i Laverty se odlučio vratiti u Superbike gdje će voziti Apriliju. Činilo se stoga da će u momčadi ostati Yonny Hernandez, koji u momčad Aspar donosi novac osobnih sponzora, ali i Dorne koja želi imati vozača iz Južne Amerike u MotoGP prvenstvu, pa bi mu se na račun svega toga moglo lakše progledati kroz prste nakon očajne MotoGP sezone.

No, simpatični Karel Abraham je očito ponudio više novca i tako zauzeo posljednje slobodno mjesto u MotoGP-u za 2017., pri čemu će nas začuditi ako na kraju ne osvoji i posljednje mjesto u ukupnom poretku. Hernandez će se nakon pet MotoGP sezona vratiti u Moto2 konkurenciju, vjerojatno uz novu „subvenciju“ od strane Dorne.

fbmp ytmp imp