Motosport

MotoGP: Crutchlow najbolji u Phillip Islandu

MotoGP AUS16 Crutchlow

Marquez je pao u trenutku kad je vodio, a Rossi se s 15. probio do 2. mjesta.

Nije to bila ni izbliza tako dramatična utrka kao ona prošlogodišnja, možda i najbolja u novijoj povijesti, no Phillip Island je ponovo ponudio zanimljiv zaplet i rasplet. Počelo je već na treninzima i kvalifikacijama, koji su se odvijali po hladnom i kišovitom vremenu, a ono je najviše problema stvaralo tvorničkim vozačima Yamahe. Tako je Lorenzo bi tek 12. na kvalifikacijama, dok je Rossi krenuo s 15. mjesta.

Utrku je ipak povela Yamaha M1, ona u rukama Pola Espargaroa, no taj dio priče je trajao vrlo kratko i Marquez je već do kraja prvog kruga preuzeo vodstvo. Nakon samo 5 krugova imao je prednost od 3 sekunde, da bi se odmah potom na drugo mjesto probio Crutchlow i počeo smanjivati taj zaostatak. Bilo bi pretjerano reći da se Marquez slomio pod tim pritiskom, no bio je previše agresivan na najzahtjevnijem kočenju na stazi, a to je na hladnom australskom asfaltu rezultiralo padom i odustajanjem.

Praktično istovremeno, Rossi je nakon junačkog proboja s 15. startne zgrabio 2. mjesto s namjerom da uhvati vodećeg Crutchlowa, koji mu je u tom trenutku bježao 2 sekunde. Međutim, Britanac je na putu do svoje druge MotoGP pobjede uspijevao držati visoki tempo, pa se tako Rossi, nakon što je pogriješio na kočenju i nakratko sišao sa staze, pomirio s osvajanjem drugog mjesta i završio utrku s 4 sekunde zaostatka za Crutchlowom.

Nešto veću neizvjesnost je ponudila borba za najniži stepenicu podija. Vinales se sa Suzukijem također probijao kroz poredak i dugo sustizao timskog kolegu Aleixa Esparagora te Doviziosa na Ducatiju. Jednom kad ih je sustigao i namjestio nišane, Vinales je krenuo u napad, pri čemu je Aleix Espargaro, u pokušaju da ga zaustavi, pogriješio na kočenju i pao.

Dovizioso je još neko vrijeme ostao u kontaktu, ali je u zadnja dva kruga izvjesio bijelu zastavu i prošao ciljem sa 4 sekunde zaostatka za Vinalesom, koji je tako, na neki način, učinio medvjeđu uslugu Suzukiju. Naime, s tim novim podijem, Suzuki je izgubio povlasticu da i iduće godine slobodno razvija agregat tijekom cijele sezone. Taj ustupak će moći koristiti samo Aprilia i KTM, dok svi ostali, uključujući i Suzuki, moraju zamrznuti razvoj agregata uoči početka iduće sezone.

Lorenzo je utrku završio na usamljenom 6. mjestu, dok se na sigurnoj udaljenost iza njegovih leđa odvijala bjesomučna borba za 7. poziciju. Ona je na kraju pripala Reddingu, ispred Smitha, Petruccija i domaćeg junaka Millera, koji je pred kraj utrke u jednom agresivnom pretjecanju srušio Haydena, kao dostojnu zamjenz za ozlijeđenog Pedrosu.

Moto2 utrka je bila zanimljiva iz nekoliko aspekata. Prvenstveno zbog toga što je odlučena foto finišem, koji je pokazao da je Luthi pobijedio Morbidellija za 1 stotinku, dok je trećeplasirani Cortese prošao ciljem pola sekunde kasnije. No, Phillip Island je bio zanimljiv i zbog borbe za naslov prvaka, kojoj se još uvijek ne nazire rasplet.

Dok je trenutno vodeći Zarco imao loš start i počeo tonuti u poretku, njegov glavni izazivač Alex Rins se s loše startne pozicije probijao naprijed, no taj je proboj završio padom. Iako je Zarco na kraju završio kao tek 12., to ipak znači da je za 4 boda povećao prednost u odnosu na Rinsa, koji sada zaostaje 25 bodova u trenutku kad je još samo 50 bodova u igri. No, u međuvremenu se, s dvije pobjede u tjedan dana na drugo mjesto u ukupnom poretku probio Luthi, kojem Zarco bježi 22 boda.

Moto3 utrka je ponudila sveopći kaos i mnoštvo padova. Zbog jednog grupnog pada je došlo i do prekida, nakon čega je druga utrka skraćena na samo 10 krugova. U takvom sprintu je novi prvak Brad Binder bio klasa za sebe, pobijedivši sa čak 6 sekundi prednosti ispred Locatellija, dok je u masovnoj borbi za treće mjesto Aron Canet u posljednji trenutak probio ispred Bradovog mlađeg brata Darryna Bindera. O kakvoj je utrci bila riječi svjedoči i to da je Philipp Oetl za trećeplasiranim Canetom kasnio samo nešto više od sekunde, a svejedno je završio na tek 14. mjestu.

Rezultate utrka i pad Marqueza pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(dvije utrke prije kraja)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 273 boda
2. V. Rossi – Yamaha – 216
3. J. Lorenzo – Yamaha – 192
4. M. Vinales – Suzuki – 181
5. D. Pedrosa – Honda – 155

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 226 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 204
3. A. Rins – Kalex – 201
4. F. Morbidelli – Kalex- 177
5. S. Lowes – Kalex – 162

Moto3
1. B. Binder – KTM – 294 boda
2. E. Bastianini – Honda – 164
3. J. Navarro – Honda – 143
4. N. Bulega – KTM – 129
5. J. Mir – KTM - 124

fbmp ytmp imp