Motosport

Dakar 2017: Objavljeni detalji o ruti

Dakar2017 velika

Organizatori obećavaju najteži Rally Dakar otkad je to natjecanje stupilo u Južnu Ameriku. Paragvaj, Bolivija i Argentina donose ekstremne vremenske uvjete i isto takav teren.

Moglo bi se reći da je koncepcija južnoameričkog izdanja relija Dakar već neko vrijeme u krizi, pa su organizatori, ne bi li ponudili nešto novo i natjecateljima i gledateljima, odlučili odvesti stvari u ekstreme. Između ostalog i tako što će se 6 dana juriti na nadmorskoj visini većoj od 3.500 m, no pritom veseli najava da bi od ukupno 12 etapa njih 7 trebalo donijeti i pješčane dine. Doduše, ostaje nam još vidjeti u kolikoj mjeri

Već se od ranije zna da će novi reli Dakar krenuti 2. siječnja iduće godine iz Asunciona, prijestolnice Paragvaja, pete južnoameričke zemlje koja će ugostiti ovo događanje. Tu će se u gotovo tropskim uvjetima odvoziti i kratki brzinski ispit nakon čega karavana prelazi u Argentinu, pa se penje u previsoku Boliviju, gdje će se natjecatelji smrzavati i disati na škrge kroz pet etapa, plus dan odmora. Nakon toga slijedi maratonska etapa (bez pomoći mehaničara na kraju dana) i postupno spuštanje u Argentinu, kojom će preostali natjecatelji morati prašiti uzduž i poprijeko ako žele 14. siječnja vidjeti cilj u Buenos Airesu.

Na startu bi se trebalo naći 146 vozača motocikala i 37 vozača motocikala, pred kojima je planiranih 8.647 km, od čeka 4.149 km otpada na brzinske ispite. Neposredno prije dana odmora na programu je najduži brzinski ispit od 527 km, plus poveznica od 259 km, dok će na 9. etapi trebati prevaliti ukupno 977 km, od čega 406 km otpada na brzinski ispit. Za pretpostaviti je da će na licu mjesta organizator neke od tih brzinskih ispita skratiti, možda i otkazati, na ime nepredvidivih vremenskih uvjeta ili prevelikog umora i zaostajanja glavnine natjecatelja.

Po prvi put zasebnu klasu čine i četverociklima srodna SSV vozila, koja su se tako odvojila od automobila. U idućim tjednima ćemo se pozabaviti i glavnim favoritima u konkurenciji motociklista.

fbmp ytmp imp