Motosport

MotoGP: Što je Marquez prvo rekao o Ducatiju?

MM Ducati Honda 1

Marc Marquez je ostao iznenađen koliko je, već na prvu, bio brz s Desmosedicijem. Juri li po titulu?

Tog utorka u Valenciji, samo dva dana nakon što je na istoj stazi odvozio svoju (zasad?) posljednju utrku s Hondom, Marc Marquez je bio četvrti najbrži na testiranjima. A bio mu je to tek prvi kontakt Desmosedicijem, pa nije želio forsirati. Uz to, odradio je i najmanje krugova (s izuzetkom ozlijeđenog Aleixa Espargaroa), možda i zbog problema s „arm-pumpom“ kojeg je dotad skrivao. To je samo dalo dodatnog momenta priči kako bi se Marc Marquez s godinu dana starim Ducatijem momčadi Gresini mogao boriti za naslov prvaka u 2024.


MM Ducati Honda 4
Kako ga je ugovor s Hondom vezao do kraja kalendarske godine, do isteka tog roka nije smio ni zucnuti o kvalitetama Ducatjevog MotoGP motocikla, ali nešto je ipak procurilo iz momčad Gresini. Da je zadovoljan vidjelo se po širokom osmjehu nakon skidanja kacige i tad je navodno izjavio kako je impresioniran količinom gripa straga, s time da mora nešto kasnije otvoriti gas jer inače ide preširoko na izlasku iz zavoja. Pretpostavljamo da je to posljedica toga što se zbog odličnog držanja stražnje gume osjetno rastereti prednja guma kod dodavanja gasa, koja onda gubi kontakt s asfaltom, što je problem kojeg s Desmosedicijem ima i sad već dvostruki prvak Bagnaia.

MM Ducati Honda 2

No ako zbog toga i treba malo nježnije otvoriti gas na početku izlaska iz zavoja, nakon toga je Marquez mogao žestoko okrenuti ručicu. To na Hondi u posljednje vrijeme nije bio slučaj, jer se stražnja guma vrtjela u prazno i kad je uspravio motocikl na ubrzanju. Navodno je Marquez izjavio i da s Desmosedicijem mora nešto mekše kočiti jer mu inače bježi stražnji kraj, ali je svejedno zaključio da se Ducati vozi bitno lakše od Honde.

MM Ducati Honda 5

Odmah poslije tih testiranja dao je izjavu za španjolsku televiziju DAZN, koja je s objavom čekala prvi dan 2024. U tom intervju nije želio uspoređivati Ducati i Hondu, ali je priznao da se na Desmosedici privikao i bolje i brže nego što je očekivao. Postigao je dobro vrijeme bez da se posebno trudio, a tvrdi da ima i još dosta prostora za napredak, ne toliko po pitanju brzine, koliko u području konstantnosti i samopouzdanja. Kako obje te stvari, manje-više, dođu same po sebi s pukim nizanjem krugova, konkurencija bi trebala biti nemalo zabrinuta. Dakle, sve upućuje na to da bi nova MotoGP sezona mogla biti itekako zanimljiva. Uostalom, s brojem 93 u prvom planu nikad nije bilo dosadno.

MM Ducati Honda 3

fbmp ytmp imp