Novosti

Inovacija: Vizir s brisačem

Uvodna brisac

Ako je već netko morao izmisliti brisač za kacigu, onda je logično da je Britanac.

Vozite li motocikl po kiši, glavni problem je hoće li vam se namočiti gače. Ili od same kišnice, koja nekako uvijek nađe put, ili od straha kad vam iznenada „pobjegne“ stražnja guma. U tom smislu su kapljice na viziru gnjavaža od sekundarnog značenja. Uostalom, uvijek možete na trenutak okrenuti glavu u lijevo, pa na desno i tako prepustiti zračnim strujama da odnesu višak vode.

No, činjenica jest da kapljice ipak smanjuju vidljivost, koja u kišnim uvjetima ionako zna biti kritična, pa tako može donekle čuditi što si proizvođači kaciga dosad nisu zakomplicirali život pronalaženjem nekog praktičnog rješenja. Najdalje u tome je otišla njemačka marka Held izbacivši prije nekoliko godina rukavicu koja s vanjske strane kažiprsta ima posebnu gumicu, s kojom onda prođete po viziru kao da brišete znoj s čela.

Britanski inovator Adam Aarons je odlučio automatizirati taj proces te je osmislio brisač vizira Rainpal, koji se navodno se može montirati na gornji rub svakog vizira i čvrsto držati do brzine od 160 km/h. Sam brisač je postavljen okomito i u toj se poziciji miče lijevo-desno po kacigi, pri čemu je priložena baterija dostatna za otprilike sat i pol kontinuiranog brisanja, odnosno 3 sata ako prebacite na intervalni rad s razmakom od dvije sekunde.


Izumitelj tvrdi da se konstantnim brisanjem kapljica vode smanjuje i problem s magljenjem unutarnje strane vizira, a Rainpal nudi mogućnost da na vizir štrcnete i tekućinu za pranje smještenu u spremniku zapremine 1 dcl, što vam veće da naslutiti da je cijelo to naizgled jednostavno i logično rješenje zapravo dosta komplicirano. A može postati još kompliciranije ako procijenite kako vam je prevelika tlaka aktivirati sustav pritiskanjem tipke na samom viziru, pa umjesto toga ugradite komande na upravljač koje su bežično spojene s vizirom.


Aarons je pokrenuo FundRazr kampanju u kojoj pokušava skupiti skoro 100 tisuća funti potrebnih za pokretanje proizvodnje, no zasad je tek na desetini tog iznosa. Ako i ne uspije, možda da ideju nekom od etabliranih proizvođača, koji ionako u posljednje vrijeme traže sto i jedan način da kacigu pretvore u interaktivni gadget.

Brisac2

fbmp ytmp imp