Novosti

Špijunska fotografija: Yamaha MT-07 Ténéré?

2017 yamaha mt 07 crop

Kada se pojavi, avanturistički MT-07 Ténéré bi trebao biti apsolutni „best-buy“ u kategoriji putnih endura. Jedva čekamo!

Špijunske fotografije ulovljene blizu Yamahine centrale u Italiji mogle bi biti konačna potvrda kako će MT-07 platforma zaživjeti i u Ténéré izdanju. Iz istih se fotografija daje naslutiti kako je pritom od zabavnog , pristupačnog (pa zato) i popularnog nakeda MT-07, praktično preuzet samo dvocilindrični agregat, što je najbolja potvrda kako se ovdje ne radi o improvizaciji, nego o istinskom putnom enduru.

Dugačka upside-down prednja vilica i bitno drugačija stražnja vilica trebali bi osigurati relativno izdašan hod ovjesa, a žbičani kotači, od kojih je onaj prednji promjera 21 cola, dodatno potvrđuju kako bi ovaj motocikl trebao imati i istinske, a ne samo deklarativne, off-road mogućnosti. U prilog tome ide i aluminijska zaštita s donje strane agregata, ali i visoko podignuti ispušni sustav.

Prednji diskovi su manjeg promjera, no čini se da su kliješta marke Brembo, dok su plastične oplate izvedene u pravom Ténéré duhu, iako svojom izvedbom ostavljaju dojam kako su još uvijek u razvoju. To i nije neko čudo budući je za pretpostaviti kako će Yamaha prvo predstaviti crossover izvedbu MT-07 Tracer, čije su špijunske fotografije iscurile prije skoro godinu dana, a tek onda i ovu Ténéré varijantu.

Kad god da se pojavi, a za pretpostaviti je da će to biti najkasnije tijekom 2017., MT-07 Ténéré će biti i više nego dostojna zamjena za jednocilindrični XTZ 660 Ténéré, koji je, zajedno s ostalim XT 660 modelima, na izlaznim vratima.

Iako će prije toga morati zadovoljiti Euro4 norme, nema sumnje da će dvocilindrični agregat ostati otprilike jednako zabavan, te i dalje razvijati oko 75 KS i 70 Nm, što je daleko sočnije i elastičnije od 48 KS i 58 Nm kojima raspolaže XTZ 660 Ténéré. Istovremeno je lako moguće da cijena neće premašiti 70 tisuća kuna, što je na razini XTZ-a 660 Ténéré s ABS-om, a isto tako je sasvim izvjesno da će težina ostati debelo ispod XTZ-ovih 215 kg. Zapravo, predviđenu težinu, a i maksimalnu brzinu, možemo slobodno zaokružiti na brojku 200, i nećemo puno pogriješiti.

fbmp ytmp imp