Novosti

Teaser: Lambretta Vendetta L70

LambrettaL70Teaser

Na 70. rođendan, Lambretta ustaje iz groba kako bi se modelom Vendetta L70 „osvetila“ Vespi.

Baš kao i Vespa, Lambretta je „rođena“ 1946. godine, ali je gajila bitno jednostavniji dizajn skutera, s minimalnim oplatama i pogledu izloženom agregatu, tako da je konačni proizvod podsjećao na motorizirani romobil. Iako početkom 50-ih i Lambretta dobiva klasične voluminozne obline, baš kao i vjerne sljedbenike, nikad ne postaje takva planetarna ikona stila kao Vespa.

Proizvodnja se svejedno otegnula u 70-te godine prošlog stoljeća, kada ova talijanska marka dolazi u vlasništvo Britanaca i ubrzo propada. Ipak, strojeve kupuju Indijci koji na vlastitom teritoriju otvaraju nekoliko tvornica, pa se tako u tom dijelu svijeta vječna borba s Vespom nastavlja do kraja 90-ih.

Sada se ta borba vraća na europski teritorij, pri čemu će više detalja o novom skuteru Vendetta L70, koji će se proizvoditi u verzijama 50, 125 i 180, biti poznato sredinom lipnja. Prva zamračena fotografija daje naslutiti da će u zanosne obline biti ukomponiran i pokoji oštriji detalj, što ne treba čuditi ako znamo da je Vendettu dizajnirao austrijski studio Kiska, zaslužan za sve one uglate forme KTM-a.

Posljednji (neuspješni) pokušaj uskrsnuća ove marke zbio se prije 5 godina kada su se moderno koncipirani i nostalgično dizajnirani skuteri pod imenom Lambretta zapravo proizvodili u pogonima tajvanskog SYM-a. Imajući to u vidu, teško je proniknuti iz kojeg će dijela svijeta dolaziti taj novi skuter talijanskog imena i austrijskog dizajna. Hoće li mu tehnika opet biti tajvanska ili ipak kineska? Puno toga se promijenilo u 70. godina Lambrette, a jedna od važnijih novosti je i globalizacija.

fbmp ytmp imp