Novosti

Noviteti: KTM hard-enduro modeli za 2017.

0KTM 350 EXC F 17 UVODNA

Predstavljeni su novi EXC modeli. S novim okvirima, ovjesom i agregatima su do 5 kg lakši.

U KTM-u tvrde da je na EXC modelima za 2017. godinu 90% komponentni novo. Kako i ne bi, kad svi dvotaktni i četverotaktni modeli imaju potpuno novi čelični okvir, novi aluminijski nosač stražnjeg kraja i potpuno novi WP XPlor ovjes, pri čemu prednja vilica ima hidrauličke komponente za kompresiju smještene u lijevom, a za povrat u desnom štapu.

Osim što bi svi ti spomenuti elementi trebali poboljšati „upijanje“ terena, svaki od njih donosi i značajne uštede u težini, a slično vrijedi i za novu generaciju pogonskih agregata, koji između ostalog imaju i drugačije i bitno lakše kućište. To se pozitivno odrazilo na mršavljenje svih modela u paleti, pri čemu je najmanjih 1,9 kg olakšan dvotaktni EXC 250, dok su četverotaktni modeli 450 i 500 olakšani za čak 5 kg. Otprilike kilogram od tih ušteda otpada na korištenje litij-ionskih baterija umjesto klasičnih akumulatora.

U igri su i brojni drugi novi elementi, od spojke, preko hladnjaka, do sjedala, a s novom generacijom pogonskih agregata svi četverotaktni modeli zadovoljavaju Euro4 norme. Moglo bi se reći da je kod modela 250 EXC-F i 350 EXC-F sve novo osim imena koje ostaje staro, za razliku od dva snažnija modela 450 EXC i 500 EXC koji su za 2017. preimenovani u 450 EXC-F i 500 EXC-F kako bi se dodatno naglasila njihova pripadnost četverotaktnoj obitelji.

Uz sve gore naveden promjene, i dvotaktni modeli imaju nove pogonske agregate, kao i nove Mikuni rasplinjače. Ipak, tu je nešto teže zadovoljiti ekološke norme pa se 125-ica više ne može homologirati i eventualno registrirati, zbog čega je i promijenjeno ime iz dosadašnjih 125 EXC u 125 XC-W. Odbacivanje elemenata za homologaciju dodatno je pridonijelo smanjenju težine, a na istoj osnovi je nastao i 150 XC-W, koji je zamjena za dosadašnji 200 EXC. Vrhunac ponude dvotaktnih endura predstavljaju praktično potpuno novi 250 EXC i 300 EXC, koji se mogu homologirati.

Prvi primjerci nove generacije stižu na tržište krajem lipnja, a hrvatski zastupnik Moto Špica preporučuje svim potencijalnim kupcima da se predbilježe. Uskoro će biti poznate i cijene.

Detaljnije informacije o ovdje spomenutim i ne spomenutim promjenama pročitajte u nadolazećem 153. broju Moto Pulsa, a dodatne fotografije KTM-ovih noviteta potražite u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp