Novosti

Novitet: Harley-Davidson Milwaukee-Eight agregat

Milwaukee Eight uvodna

Milwaukee-Eight nije samo potpuno novi agregat, nego prvi potpuno novi veliki pogonski agregat u ovom mileniju.

Ispravak netočnog navoda. Harley-Davidson jest u ovom mileniju, i to na njegovom samom početku 2001. godine, predstavio novi agregat za V-Rod modele, no taj tekućinom hlađeni „izrod“ s bregastim osovinama u glavi i cilindrima postavljenim pod 60° nikako ne spada dinastiju klasičnih Harley-Davidson agregata. Posljednji takav je Twin-Cam agregat koji je svoju karijeru započeo još tamo 1999. godine.

Upravo predstavljeni Milwaukee-Eight je potpuno novi stroj, koji drži do klasičnih Harley-Davidson vrijednosti, kao što su (djelomično) zračno hlađenje i kut između cilindara od 45°, ali i donosi i brojne novine koje su potrebne da bi mogao zadovoljiti sve strože ekološke norme. Najvažnija novost je da umjesto dva ima četiri ventila po cilindru, odnosno ukupno 8 ventila po čemu je Milwaukee-Eight i dobio ime.

Istovremeno, sa svim tim ventilima upravlja samo jedna bregasta osovina u bloku za razliku od dvije bregaste osovine kod Twin-Cam agregata. Isto tako, novi agregat ima samo jednu balansnu osovinu, kako bi se upilo 75% primarnih vibracija, a ostatak prepustio do vozača.

Pritom su u igri tri verzije novog agregata. Milwaukee Eight 107 ima 1.745 ccm i kod njega se glava agregata hladi uljem. Za početak će se ugrađivati u Road King, te Special verzije Street Glide i Road Glide modela i tricikl Freewheller. Oni bi na ubrzanjima od 0 do 100 km/h dosadašnjim modelima pokretanim Twin Cam agregatom trebali pobjeći za dvije do tri dužine motocikla.

Druga verzija je Twin-Cooled Milwaukee Eight 107 agregat, koji također ima 1.745 ccm, ali su glave cilindra hlađene tekućinom, a ugrađuje se u Ultra Limited, Road Glide Ultra i Tri Glide Ultra modele. I konačno, tu je također tekućinom hlađeni Twin-Cooled Milwaukee Eight 114, s 1.870 ccm i nekih 100 KS, zasad rezerviran za CVO Limited i CVO Street Glide modele.

Svaki od ta tri agregata razvija desetak posto više okretnog momenta od agregata kojeg zamjenjuje, a u paketu s njime dolazi i novi ovjes, kao i još neke izmjene, ovisno o modelu.

U donjoj galeriji pogledajte dodatne fotografije ovog za Harely-Davidson prijelomnog agregata, a više konkretnih informaciju o njemu, i motociklima koje pokreće, potražite u rujanskom broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp