Novosti

Novitet: VanderHeide Gentleman's Racer

VanderHeide Motorcycles Gentlemans Racer carbon fiber monocoque 01UVODNA

Nizozemska manufaktura za koju nikada niste čuli proizvodi tehnički spektakularan model kojeg vjerojatno nikad nećete vidjeti uživo.

Možda ima malo neobično ime, ali to je u skladu s time što je VanderHeide Gentleman's Racer neobičan motocikl. Počnimo s time da umjesto klasičnog okvira ima karbonski monocoque, a od istog je materijala izrađena stražnja vilica, kao i prednji ovjes.

Kao da to nije dovoljno, prednji ovjes je specifične izvedbe s dvostrukim ramenima koje je polužjem povezano s Öhlinsovim amortizerom smještenim ispred vozačeva trbuha, odnosno u prorezu onog što obično nazivamo spremnikom goriva. Stražnji amortizer je u istoj liniji s prednjim amortizerom, ali okrenut naopačke u odnosu na njega kako bi se poništile nasuprotne stile i tako rasteretila monocoque konstrukcija.

Dakako, i stražnji amortizer je Öhlins, baš kao što su i kočnice marke Brembo, a kotači izrađeni od karbona. Bez tekućina, cijeli motocikl teži 175 kg, a pokreće ga agregat iz Aprilije RSV4 sa standardnih i brutalnih 201 KS pri 13.000 o/min. Uz cestovni model, moguće je naručiti i natjecateljsku varijantu koja je za 10 kg lakša i ima preko 230 KS.

U planu je proizvesti samo 25 primjeraka ovog upečatljivog motocikla, a priča o eventualnoj narudžbi započinje s brojkom od 150.000 eura. Ali tu ne mora i (neće) stati.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp