Novosti

Top 10 noviteta za 2017.

Noviteti2017 Uvodna

Ove jeseni će biti rekordna berba noviteta. Donosimo popis najpoželjnijih među onima za koje znamo da dolaze.

Iako tek za nekolicinu modela postoji i službena potvrda, zahvaljujući curenju informacija, špijunskim fotografijama i teaserima samih proizvođača, već sada postoje deseci noviteta za koje sa skoro stopostotnom sigurnošću možemo reći da će uskoro biti predstavljeni. Ako ih ne vidimo u Kölnu početkom listopada, hoćemo u Milanu mjesec dana kasnije.

Među njima smo odabrali deset najpoželjnijih ili barem najiščekivanijih noviteta, poredanih obrnutim redoslijedom. No, uzmite u obzir da će biti još i dosta drugih iznenađenja, odnosno da će sasvim sigurno biti pregršt drugih novih modela koji možda nisu ništa manje značajnih od ovih koje vam tu donosimo, samo su nešto bolje skrivani.

10. Husqvarna Vitpilen 401 / 701

Noviteti2017 10

Nakon što se dokazala u blatu, Husqvarna bi u 2017. trebala ozbiljno zakoračiti i na čvrsto tlo. Kao koncept baziran na KTM-u Duke 390, Vitpilen 401 je predstavljen još prije dvije godine i ove jeseni bi konačnu trebao osvanuti u serijskom izdanju, a isto vrijedi i za iznimno atraktivan prošlogodišnji koncept Vitpilen 701 (na slici) zamišljen kao retro izvedba KTM-a Duke 690. Ne bi imali ništa protiv da ove jeseni ugledamo i model 1301, baziran na KTM-u Super Duke.

9. Honda X-ADV

Noviteti2017 9

Nakon prošlogodišnjeg koncepta City Adventure, Honda je već najavila da će ove jeseni predstaviti i serijsku izvedenicu nazvanu X-ADV. Riječ je o maksi-enduro-skuteru baziranom na modelu Integra, a koji će svoj urbano-avanturistički duh kombinirati s automatskim mjenjačem s dvije spojke. X-ADV sigurno neće biti ni lagan ni pristupačan, no originalnost je oduvijek imala svoju cijenu.

8. BMW R nineT Pure / CR

Noviteti2017 8

Sve upućuje na to da je retro trend dosegnuo svoj vrhunac, ako već nije počeo loviti i blago silaznu putanju. I zato je krajnje vrijeme da se taj stilski pristup maksimalno kapitalizira. R nineT je po mnogočemu jedan od najboljih i najuspješnijih pripadnika te vrste, no zbog svoje je cijene ipak bitno dostupniji tradicionalnim kupcima BMW-a, nego mlađoj (hipster) klijenteli koja je bitna za budućnost. To bi se trebalo promijeniti s novom inačicom Pure, koja bi mogla biti ogoljena do kosti, dok bi one nešto dubljeg džepa trebala privući café-racer verzija. BMW je nedavno izbacio i Lac Rose Concept (na slici), koji na istoj mehaničkoj bazi odaje počast prvim GS modelima, no eventualno predstavljanje serijskog modela bi u ovom trenutku ipak bilo iznenađenje. Ugodno iznenađenje!

7. KTM Duke 800

Noviteti2017 7

U KTM-u ne skrivaju da su razvili redni dvocilindrični agregat od 800 ccm. Iako je za pretpostaviti da će ta nova pogonska grupa pogoniti brojne KTM (i Husqvarna) modele, logično je pretpostaviti da će debitirati u modelu Duke. Neke špijunske fotografije to i potvrđuju.

6. Ducati Supersport / Mutistrada 939 / Scrambler CR i DS / Monster 800

Noviteti2017 6

U ponudu Ducatija se vraća sport-touring model Supersport, koji bi u ovoj inkarnaciji zapravo trebao biti Monster odjeven u oplate Panigelea. U međuvremenu su uhvaćene špijunske fotografije potencijalno još zanimljivije „male“ Multistrade, koja će vjerojatno koristiti izvedenicu agregata iz Hyperstrade 939, no pitanje je da li je tu doista riječ o modelu za 2017. ili ćemo se morati još malo morati strpjeti. Zato smo skoro sigurni da će uskoro biti predstavljene café racer i retro enduro izvedbe Scramblera, a ne treba sasvim isključiti mogućnost da se u igru vrati i zrakom hlađeni agregat s oznakom 1100. Osim toga, ako je vjerovati špijunskim fotografijama, na mehanici Scramblera 800 je razvijen i novi uvodni model Monstera.

5. Honda CBR 1000 RR Fireblade

Noviteti2017 5

Novi Fireblade bi možda zaslužio i bolju poziciju na ovom popisu, no malo smo ga spustili u poretku zbog toga što špijunske fotografije uhvaćene na Grobniku sugeriraju kako je više riječ o evoluciju, nego revoluciji. Ipak, očekujte manje kilograma, a više konjskih snaga i napredne elektronike.

4. Suzuki GSX-R 1000

Noviteti2017 4

Suzuki će vjerojatno već u Kölnu predstaviti potpuno novi GSX-R 1000. Iznenađenje je utoliko manje što se vjerojatno neće razlikovati od koncepta predstavljenog prije godinu dana, no zato s nestrpljenjem iščekujemo hoće li ove jeseni izbaciti i modernizirane verzije s oznakom 600 i 750, ili će oni (privremeno) ispasti iz ponude. Isto tako, ako uskoro ne predstave serijsku izvedbu motocikla s turbopunjačom, onda ga vjerojatno neće nikad.

3. Yamaha R6

Noviteti2017 3

Iako još nisu izrijekom potvrdili da je riječ o novom modelu YZF-R6, sasvim je jasno da će Kölnu predstaviti baš taj model. U kriznom trenutku kad se šuška da Honda odustaje od CBR 600 RR, a i Kawasaki sasvim sigurno eutanizira ZX-6R s 599 ccm (636 bi trebao ostati u proizvodnji), nova R6 je nasušno potrebna da oživi interes za tu nekoć izuzetno popularnu klasa. Iako je aktualni model star cijelo desetljeće, i dalje je bio među najuzbudljivijim na tržištu, tako da s pravom očekujemo kako će novi R6 pomaknuti granice ekstremizma.

2. Kawasaki Z900

Noviteti2017 2

Kawasaki bi ove i iduće jeseni trebao predstaviti silno mnoštvo noviteta, no među njima bi najveću simboličku i važnu tržišnu vrijednost treba imati povratak kultne oznake Z900. Iako su još prošle godine predstavili vizije koje daju naslutiti kako će biti riječ o futurističkom nakedu (vidi fotografiju), nadamo se da će ipak biti riječ o retro motociklu moderne mehanike, kao što je to slučaj s Yamahom XSR 900. Što opet ostavlja mogućnost da se na istoj osnovi predstavi i kakav streetfighter, utoliko više što se glasno govori i o verziji opremljenoj kompresorom. No, taj model vjerojatno ipak nećemo vidjeti ove jeseni.

1. Yamaha MT-07 Ténéré

Noviteti2017 1

Sve i da nisu uhvaćene špijunske fotografije, dolazak modela MT-07 Ténéré bi se dao naslutiti već na temelju zdrave logike. Naime, Yamaha je s modelima XSR 700 i Tracer 700 pokazala da je MT-07 platforma lako prilagodljiva različitim namjenama, a putni enduro motocikli srednje zapremine su trenutno tražena roba. Osim toga, umorni XTZ 660 Ténéré izlazi iz proizvodnje, a za pretpostaviti je da bi MT-07 Ténéré bio lakši, po svemu konkretniji i tek neznatno skuplji od njega. Problem je u tome što taj MT-07 Ténéré, ili vjerojatnije Ténéré 700, možda nećemo vidjeti ove jeseni, budući Yamaha u posljednje vrijeme svoje najvažnije novitete zna i predstaviti sredinom sezone, kao što je to bio slučaj s Tracerom 700.

fbmp ytmp imp