Novosti

Novitet: Yamaha YZF-R6

2017 YAM YZF600R6 EU DPBMCRB STU 001 03

R6 je temeljito redizajniran i nadograđen po uzoru na R1. Može li oživjeti interes za klasu 600?

Tržište sportskih motocikala klase 600 se nije uspjelo oporaviti od šoka financijske krize iz 2008. godine. Iste te godine je i predstavljen dosad aktualni YZF-R6, koji je bio samo nadogradnja potpuno novog modela iz 2006. godine.

Iako je R6 do današnjeg dana ostao možda i najuzbudljivi motocikl u toj klasi, sezone su prolazile, a R6 je ostajao isti i kao takav je izgubio na seksipilu. Za 2017. je konačno pripremljen novi model, koji opet nije toliko novi koliko je temeljito redizajniran i fino nadograđen najmodernijim hardverom i softverom. Iako još čekamo potpune informacije, okvir i stražnja vilica su, po svemu sudeći ostali isti, baš kao i agregat koji je ipak dorađen kako bi zadovoljio Euro4 norme.

Jasno, prvo upada u oči bitno moderniji i agresivniji dizajn po uzoru na model R1, koji je opet inspiriran MotoGP motociklom. Pritom R6 izgleda i skladnije od snažnijeg modela, a nove bi oplate uz to trebale rezultirati i znatno boljom aerodinamikom od prethodnika. A da bi se vozač lakše sklupčao iz vjetrobrana, ali i što bolje „priljubio“ uz motocikl, R6 je opremljen drugačije oblikovanim spremnikom goriva, koji je izrađen od aluminija, a tu je i potpuno novi magnezijski nosač stražnjeg kraja, koji je sužen u svom prednjem dijelu.

Osim dizajna, novi R6 je od modela R1 preuzeo i prednju vilicu, ali i kočnice, a novi je i monoamortizer. Važna i očekivana novost je serijska ugradnja kontrole proklizavanja, koja je podesiva u 6 stupnjeva i može se isključiti, a za potpuni doživljaj tu su i quickshifter i klizna spojka.

Vrijednosti snage i okretnog momenta nisu objavljene, ali zna se da je novi R6 jedan kilogram teži od prethodnika. Potpunije informacije će vjerojatno biti poznate na EICMA sajmu u Milanu i biti će objavljene u idućem broju Moto Pulsa. U međuvremenu pogledajte fotografije u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp