Novosti

Top 7 zvijezda EICMA sajma

1 05 1299 SUPERLEGGERA

Izabrali smo po jednu zvijezdu iz šest kategorija s najviše noviteta i dodali još jednog specijalnog gosta s posebnim zaslugama.

Ako bi sve novitete koje smo vidjeli na EICMA sajma u Milanu podijelili po klasama, ispada da ogromna većina njih spada u samo 6 trenutno popularnih kategorija: retro modeli, avanturistički motocikli, nakedi, A2 modeli za početnike, maksi skuteri i sportski motocikli. Druge vrste kao da ne postoje.

Po strogo subjektivnim kriterija, u svakoj od tih klase odabrali smo po jednu zvijezdu EICMA sajma u Milanu. Ovo je naš izbor:

SPORT – Yamaha YZF-R6

2017 Yamaha YZF R6 EU Race Blu Studio 001

Novi R6 možda nije baš u potpunost novi, ali to se ne bi moglo reći dok gledate njegove oplate koje su oblikovane po uzoru na R1, ali su istovremeno ljepše od toga. Osim dizajna, R6 je od R1 preuzeo i prednju vilicu i kočnice, a novi je i monoamortizer. Novi R6 ima i kontrolu proklizavanja, aluminijski spremnik goriva i nosač stražnjeg kraja izrađen od magnezija.

 

MAKSI ENDURO – Multistrada 950

1 01 MULTISTRADA 950

Nakon predugog čekanja, Ducati je konačno predstavio „malu“ Multistradu. Agregat je preuzet od Hyperstrade, a dizajn od „velike“ Multistrade 1200, pri čemu iznenađuje da izravno koketira s Multistradom 1200 Enduro. Mislimo tu na elemente dizajna, prednji kotač promjera 19 cola i dvostruku stražnju vilicu, ali ne i na ovjes čiji hod iznosi „cestovnih“ 170 mm.

 

NAKED - Kawasaki Z900

hi 17ZR900B 44SGN1DRF00D C

Iako je najbestijalniji od svih predstavljenih nakeda bio KTM 1290 Super Duke R, tu je ipak riječ o redizajnu, dok je Kawasaki Z900 u potpunosti novi model od kojeg se puno očekuje. Dizajn je smekšan u odnosu na Z800, a isto vrijedi i za smještaj vozača, ali s novim agregatom i čeličnim okvirom, po uzoru na H2 Ninju, Z900 broji 12 KS više i čak 21 kg manje od prethodnika. Budući nema modernih kerefeka kao što su elektronska kontrola proklizavanja ili LED svjetla, za pretpostaviti je da će ponuditi primamljiv omjer snage i cijene.

 

RETRO – Ducati Scrambler Desert Sled

1 03 DUCATI SCRAMBLER DESERT SLED

BMW je predstavio R nineT Urban G/S, a Triumph Street Scrambler, no Ducati Scrambler Desert Sled je ljepši. Uz to, a za razliku od njih, Desert Sled doista jest pravi soft enduro, a ne samo stilska vježba. Ojačani okvir i stražnja vilica, hod ovjesa od 200 mm i terenske gume odlično nadopunjuju prekrasan dizajn koji nas podsjeća na prvu Yamahu XT 500. Jesmo li rekli da je to i najljepši retro kojeg smo vidjeli? Doduše, Ducati Scrambler Café Racer mu je po tom pitanju jako blizu.

 

A2 MOTOCIKLI - Suzuki GSX-R 250

GSX250RL8 QHV Diagonal

U A2 kategoriji smo svjedočili eksploziji noviteta iz avanturističke klase: BMW G 310 GS, Kawasaki X-Versys 300, Honda CRF 250 Rally i Suzuki V-Strom 250. No, oni zaslužuju jednu posebnu temu i da ovdje izaberemo bilo kojeg od njih učinili bi nepravdu svim ostalima. Zbog toga smo se odlučili za Suzuki GSX 250R. Istina dizajn mu ne donosi nešto novo, ali je vjerno kopiran od velikih GSX-R modela, a i mehanika mu je bazirana na ekonomičnom Inazumi, ali je dorađena u sportskom duhu.

 

MAKSI SKUTER – Honda X-ADV

82379 17YM X ADV

Yamaha je predstavila novi TMAX, a svejedno nema glavnu zvijezdu u ovoj kategoriji? Da, i to je moguće, ali samo zato jer je Honda izbacila serijsku verziju svog maksi-enduro-skutera nazvanog X-ADV. Robusna pojava ne samo da predstavlja osvježenje, nego i obećava lakšu borbu s ležećim policajcima, a onim hrabrijima omogućava i silazak s asfalta. S 55 KS i automatskim mjenjačem s dvije spojke ne bi trebalo biti dosadno.

 

VAN KONKURENCIJE (i zdrave pameti) – Ducati 1299 Superleggera

2 01 1299 SUPERLEGGERA

Nova Superleggera nije samo prvi serijski motocikl s karbonskim okvirom, stražnjom vilicom i naplatcima. Nova Superleggera je sa svojih samo 167 kg, a čak 215 KS, najlakši i najsnažniji motocikl homologiran za cestu. I najskuplji. Bez obzira što se cijena kreće sjeverno od 80.000 eura (ili možda baš zato?), samo je pitanje dana kada će probrana klijentela razgrabiti svaki primjerak iz ograničene serije od 500 komada.

fbmp ytmp imp