Motosport

Zbogom, Marco

SimoncelliXX

Na utrci za VN Malezije tragično je, u 25. godini života, stradao Marco Simoncelli, svjetski prvak u klasi 250 te jedan od najpopularnijih i najnadarenijih MotoGP gladijatora

Umjesto po sjajnim borbama najbržih svjetskih vozača, ovogodišnja utrka u Sepangu ostat će zauvijek upamćena po tragičnoj nesreći Marca Simoncellija. Iako mu je odmah nakon teške nesreće u 2 krugu pružena medicinska pomoć, pokušaj oživljavanja nije uspio. Marco Simoncelli je preminuo zbog teških ozljeda prsnog koša, vrata i glave, nakon čega je najavljena istraga o tome zašto se otkopčala kaciga. Utrka je nakon njegova pada prekinuta, a u istoj nesreći je ozlijeđen Edwards, koji je slomio ključnu kost.

Marco Simoncelli svoju je Grand Prix karijeru započeo 2002. u klasi 125, gdje je ostao do 2005. godine ostvarivši s Aprilijom dvije pobjede. 2006. godine kao vozač Gilere prelazi u klasu 250 u kojoj je nanizao 12 pobjeda, postavši i svjetski prvak 2008. godine. Prošle je godine došao u MotoGP prvenstvo pod okriljem momčadi Gresini Honda i odmah se nametnuo kao vrlo brz vozač. Njegov beskompromisni način vožnje rezultirao je pretjeranim brojem padova, ali ga je baš ta borbenost, u kombinaciji s opuštenim karakterom koji nije priznao autoritet, učinila jednim od najpopularnijih MotoGP vozača. Jednostavno, bio je drugačiji, imao je karizmu.

Nakon što se u Češkoj popeo na svoj prvi i davno zasluženi MotoGP podij, Simoncelli je u Australiji, samo tjedan dana prije kobne utrke u Maleziji, završio kao drugi. Izgledalo je kako je vozački konačno sazrio, činilo se da je predodređen za velike stvari... Nažalost, sudbina je htjela drugačije. Neka mu je vječna slava.


fbmp ytmp imp