Motosport

SA Dakar 2012: 7. i 8. etapa

Dakar-etapa7-8XX

Ako 7. etapa nije ništa promijenila na stvari, onda je 8. etapa donijela malu dramu koja je rezultirala promjenom u vodstvu, ali i diskutabilnom odlukom za zelenim stolom

Sedma etapa je ponudila već viđeni scenarij. Kao najbrži prethodnog dana Despres (KTM) je krenuo prvi, a Coma (KTM) ga je slijedio, sustigao i prestigao te tako za više od 2 minute smanjio svoj zaostatak u ukupnom poretku. Za Despresa to nije bilo ništa strašno, jer je na 8. etapi bio u situaciji uzvratiti Comi istom mjera.

Prije toga je uslijedio nedjeljni dan odmara, tijekom kojeg je na ruti kojom su trebali proći očito bilo i lokanih pljuskova. Tako se na jednom dijelu brzinskog ispita ispod tanke kore skrivalo duboko svježe blato. Iako se to blato nalazilo na samom putu kojim su trebali proći, Coma ga je, vjerojatno zbog greške u navigaciji, uspio promašiti, ali Despres nije bio te sreće. Prednji kotač njegova KTM-a je iznenada potonuo te je nakon koluta naprijed motocikl ostao zaglavljen u blatu.

Trebale su minute da iz te žitke mase Despres konačno izgura motocikl na suho, a u istu su se zamku ulovili i nadolazeći Goncalves (Husqvarna), Ullevalseter (KTM) i Rodriguies (Yamaha). Pravdajući se da u roadbooku nije bilo nikakvog upozorenja o blatu, Despres je uložio žalbu, nakon čega je vodstvo utrke donijelo u najmanju ruku diskutabilnu odluku da se nekolicini vozača koji su zapeli u blatu poništi vrijeme provedeno u njemu. Coma je svejedno preuzeo vodstvo, no sada njegova prednost u ukupnom poretku iznosi minutu i pol umjesto devet i pol minuta koliko je imao u zalihi prije nego se oglasilo vodstvo utrke.

Slovenski predstavnik Miran Stanovnik se požalio da su obje etape bile tehnički prejednostavne i s premalo pješčanih dina, no svejedno se uspio probiti prema naprijed i u ukupnom poretku ga nakon 8. etape dijeli samo 1 sekunda od ulaska među najboljih dvadeset. Inače, Coma i Despres i dalje imaju veliku prednost pred izazivačima među kojima više nije čileanski vozač Lopez. On je nakon pada sa svoje Aprilije uspio završiti subotnju etapu, ali je kasnije odustao zbog ozljede ligamenata koljena.

TRENUTNI POREDAK (nakon 8. etapa)

1. Coma KTM 23h:24min:18 sek
2. Despres KTM +1:26
3. Rodrigues Yamaha +49:01
4. Casteu Yamaha +1:09.52
5. Goncavles Husqvarna +1:12:11


fbmp ytmp imp