Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N133/CFMoto/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N133/CFMoto/Gallery

Motosport

Kineski motocikl za TT utrku

slikaXX
Dogodit će se i to. Na sljedećem Isle of Man TT-u trebao bi prvi put nastupiti i kineski motocikl

Nema sumnje da je malo pretjerana izjava čelnika TT-a kako bi premijerni nastup kineskog motocikla na toj slavnoj utrci mogao označiti početak nove ere motosporta. To više što će kineski predstavnik nastupiti u popratnoj i ekonomičnoj Lightweight utrci, ograničenoj na dvocilindrične motocikle zapremine do 650 ccm.

Prije bilo kakve osude ovog projekta, ne treba zaboraviti kako se prije pedesetak godina posprdno gledalo i na prve nastupe japanskih motocikala, no isto tako, uopće nije sporno da bi povlačenje takve vrste povijesne paralele, barem zasad, bilo uspoređivanje krušaka i jabuka.

Iako je glavni junak ove priče motocikl marke CF Moto, zapravo bi na utrci trebao nastupiti pod imenom WK, što je izmišljeni „brand“ pod kojim se na području Velike Britanije nude kineski motocikli i skuteri različitih proizvođača. Pritom još nije obznanjeno da li će se natjecateljski motocikl bazirati na nakedu 650 NK ili njegovom sport-touring blizancu 650 TR.

U osnovi, CF Moto 650 pomalo iskače iz uobičajene ponude kineskih proizvođača. Između ostalog i po tome što se na njega, navodno, ugrađuje Kayaba ovjes, Ducati upravljačka jedinica (taj Ducati više nije u vezi s Ducati proizvođačem motocikala) i Marelli elektronsko ubrizgavanje goriva.

U serijskom izdanju, paralelni dvocilindraš ima 4 ventila po cilindru te iz ukupne zapremine od 649,3 ccm istiskuje 60 KS pri 8.500 okr/min i 56 Nm pri 7.000 okr/min, a te se umjerene brojke prenose preko mjenjača sa 6 stupnjeva prijenosa. Gume su dimenzija 120/70-17 i 160/60-17, dok su dvostruki prednji diskovi promjera 300 mm i stražnji disk promjera 220 mm zaduženi za zaustavljanje motocikla, koji u goloj verziji sa svim tekućinama broji 203 kg, a navodno je sposoban prebaciti 180 km/h.

Izvedbom čeličnog okvira, stražnje vilice od istog materijala, smještajem monoamortizera, a konačno i koncepcijom agregata, pa čak i u dlaku identičnim vrijednostima provrta i hoda, CF Moto 650 predstavlja bezobrazan pokušaj kopiranja Kawasakija ER-6. Spomenuta TT utrka bi trebala zorno pokazati koliko je kopija daleko od originala budući je prošlogodišnjom Lightweight utrkom dominirao upravo spomenuti Kawasakijev motocikl.


{gallery}NOVOSTI/N133/CFMoto/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp