Motosport

Dakar 2013: 13. etapa

slikaXX

Prednost pred Lopezom se smanjila na 8 minuta, no Despresa još samo 128 km dijeli od nove pobjede

Despres je i dalje čvrsto na putu do svoje 5. pobjede na ovom natjecanju najteže vrste, no stvari su se malo zakomplicirale uoči posljednje etape. Krivac je Lopez, koji je pobijedio na pretposljednjoj etapi i tako se probio na 2. mjesto u ukupnom poretku na samo 8 minuta zaostatka za Despresom, koji je na etapi bio drugi najbrži.

Time je sama završnica postala napetija, no čini se da Despres već nekoliko dana u potpunosti kontrolira situaciju. Uostalom, ako je Lopez na današnjih 441 km (od čega je 61 km bio neutraliziran) smanjio zaostatak za 5 i pol minuta, male su šanse da će preostalih 8 minuta nadoknaditi na posljednjem brzinskom ispitu u trajanju od samo 128 km.

U svakom slučaju, situacija je gotovo idealna za KTM koji ulazi u posljednju etapu držeći prvih pet mjesta u ukupnom poretku. Najuporniji progonitelj je i dalje Pain na Yamahi, no on zaostaje više od sata. Rodrigues je tvorničku Hondu doveo do 7. mjesta, dok je najviše plasirani vozač Husqvarne postao Goncalves, koji je trenutno 10., no s obzirom na to kako vozi posljednje etape, mogao bi se lako popeti na 8. mjesto.

I prije posljednje etape može se zaključiti kako je ovo bio jedno od turbulentnijih i neizvjesnijih izdanja ovog natjecanja. Dominacija KTM-a nije prekinuta, nije čak ni oslabljena, no jasno je kako se stvari razvijaju u pravom smjeru i borba proizvođača postaje sve zanimljivija.

Trenutni poredak (nakon 13. etape)
1. Despres – KTM – 41h.37min:18sek
2. Lopez – KTM - +8:15
3. Faria – KTM – +14:41
4. Jakes – KTM - +24:45
5. Pedrero – KTM - +43:31

fbmp ytmp imp