Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N135/SBKMonza/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N135/SBKMonza/Gallery

Motosport

SBK: Najbrža utrka u povijesti Superbikea


slikaXX

Mnoštvo pretjecanja, borba do posljednjeg metra, najbrža SBK utrka ikad, žalbe… Živjela Monza!

Potrebno je da se samo malo poklope zvijezde, pa da brza Monza iznjedri napete utrke do samog kraja. Tako je bilo i ovaj put, posebno u prvoj utrci dana na kojoj je srušen i jedan rekord. Hockenheim, 2000. godina i 201,330 km/h se brišu, od sada je Monza staza na kojoj je odvožena najbrža utrka SBK prvenstva s prosječnom brzinom od 201,814 km/h.

No, taj je rekord bio samo nusprodukt bespoštedne borbe Melandrija (BMW), Sykesa (Kawasaki) te Lavertyja i Guintolija (obojica na Aprilijama). Ako je Guintoli pred kraj utrke malo popustio i zaostao 2 sekunde, ostala trojica nisu, a posebno ne Melandri, koji se na ulasku u zadnji zavoj probio naprijed i tijesno slavio ispred Sykesa i Lavertyja, koji je završio kao tek 3., iako mu je pobjeda izmakla za samo desetinku sekunde.

Iduća utrka je donijela borbu istog kvarteta i tek nešto manje uzbuđenja. Ovaj put je slavio Laverty ispred Melandrija, dok je trećeplasiran Sykes zaostao 7 desetinki za pobjednikom, ali je istovremeno bio sekundu ispred ponovo četveroplasiranog Guintolija. Ipak, oko borbe za najnižu stepenicu postolja će se još barem nekoliko dana vuči repovi budući je Sykes nakon što je obišao Guintolija presjekao šikanu i vratio se ispred njega na stazu.

Aprilia je nakon toga zatražila da se kazni Sykesa, na što je onda Kawasaki uložio žalbu, koja je prihvaćena, ali Aprilia ima mogućnost još jedne žalbe, tako da će sve biti potvrđeno tek naknadno. Ako ostane ovako kako jest, onda se situacija na vrhu dosta komplicira budući za vodećim Guintolijem njegov kolega Laverty zaostaje samo 13, a Sykes 18 bodova.

I Supersport utrka je ponudila mnoštvo uzbuđenja što potvrđuje i čak triput izvješena crvena zastava. Na kraju je najviše razloga za slavlje imao Sam Lowes, koji ove sezone utrke pobjeđuje ili gubi u zadnjem krugu. Ovaj put se u posljednjem krugu na jednom od kočenja probio s 4. na 1. mjesto i tako sa svojom Yamahom prošao ciljem ispred Marina (Kawasaki), Zanettija (Hondi) te Russoa i Coghlana (obojica Kawasaki). Monza nije bila sretna za glavne uzdanice Kawasakija, pa se tako, nakon što su aktualni prvak Sofuoglu i dotad vodeći Foret utrku završili padom, u ukupno vodstvo probio Lowes.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike

1. Guintoli – Aprilia – 137 bodova
2. Laverty – Aprilia – 124
3. Sykes – Kawasaki – 119
4. Melandri – BMW – 96
5. Davies – BMW – 94

Supersport
1. Lowes – Yamaha – 70 bodova
2. Foret – Kawasaki – 54
3. VD Mark – Honda – 49
4. Sofuoglu – Kawasaki – 45
5. Zanetti – Honda – 40

{gallery}NOVOSTI/N135/SBKMonza/Gallery{/gallery}


fbmp ytmp imp