Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N136/TT2013/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N136/TT2013/Gallery

Motosport

TT Isle of Man 2013

slikaXX

Ovogodišnji je TT protekao u znaku Michaela Dunlopa, koji je s Hondom dohvatio 4 pobjede

John McGuinness je prošle godine dominirao TT-om, no ovaj mu je put planove poremetio novi timski kolega Michael Dunlop, nećak pokojnog Joey Dunlopa, najveće legende ove ekstremne grane motosporta. Od 5 najvažnijih utrka koje su se cijeli tjedan odigravale na otoku Manu, Dunlop je slavio 4 puta prepustivši samo jednu pobjedu svom timskom kolegi McGuinnessu, a i onda je bio drugi. O potpunoj dominaciji vozača Honde najbolje svjedoči to što su osvojili i skoro sva mjesta na pobjedničkim postoljima, tek je William Dunlop bio 3. s Yamahom u prvoj Supersport utrci, dok je Gary Johnson s Kawasakijem bio 2. u utrci klase Superstock.

Michael Dunlop je sa svojim pobjedničkim pohodom krenuo još u subotu 1. lipnja, kada je u prvoj Superbike utrci uvjerljivo slavio ispred Cameron Donalda i Johna McGuinessa. Već je idućeg jutra pobijedio u prvoj Supersport utrci ispred Bruce Ansteya i William Dunlopa, da bi poslijepodne slavio i u klasi Superstock, ovaj put ispred Johnsona i McGuinnesa.

Nakon nekoliko dana odmora, Dunlop je i u drugoj Supersport utrci odnio pobjedu, no ovaj put sa samo 2 sekunde prednosti nad Ansteyem, dok je McGuinness ponovo bio tek 3. McGuinnes nije bio puno bolje sreće ni na Zero TT utrci namijenjenoj električnim motociklima. U toj konkurenciji Dunlop nije nastupio, ali je nastupio njihov treći timski kolega Rutter, koji je, ovaj put za upravljačem MotoCzysza, za manje od dvije sekunde pobijedio McGuinnessa na Mugenu. Ostali im nisu bili ni blizu.

U utrci Lightweight, namijenjenoj dvocilindričnim motociklima do 650 ccm, Honda nije imala svoje predstavnike, pa su tako pobjednički podij okupirali vozači Kawasakija, predvođeni Jamesom Hillierom. Nakon toga je ostalo u nedjelju još samo odraditi najvažniju Senior TT utrku, zapravo drugu utrku klase Superbike.

Nakon ponovljenog i zakašnjelog starta, najbolje je u utrku krenuo Dunlop, no McGuinness je bio brži u drugom krugu, da bi nakon trećeg kruga razmak bio samo 2 sekunde. Ipak, u preostala je tri kruga McGuinness uspio povećati prednost na 10 sekundi i tako odnijeti svoju jubilarnu dvadesetu TT pobjedu, šestu u Senior TT konkurenciji. Inače, sama je utrka bila prekinuta u prvom krugu nakon što je jedan od natjecatelja izletio sa staze i ozlijedio desetoricu gledatelja, srećom bez težih posljedica.

{gallery}NOVOSTI/N136/TT2013/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp