Motosport

MotoGP: Suzuki se vraća, ali tek 2015.

slikaXX


Prije nego su se pokazali brzima na testiranju u Barceloni, objavili su da se vraćaju tek 2015.

Nakon što se već nekoliko mjeseci špekulira hoće li se Suzuki vratiti u MotoGP iduće godine ili će ipak i dalje ostati izvan tog cirkusa, iz Suzukija je stiglo službeno priopćenje kako nije točno ništa od toga. Odnosno, Suzuki će se vratiti, ali tek 2015.

Time se otvara prostor za nove špekulacije o tome da li su tako planirali od samog početka ili su se na taj potez odlučili nakon što su shvatili da im Ezpeleta, vodeći čovjek Dorne, ne želi nimalo olakšati povratak. Upravo suprotno, zamjerajući im što su se povukli na kraju 2011., Ezpleta je prvo poručio da će se moći vratiti tek kroz neku od već postojećih momčadi, a onda je ovog vikenda, kad je vidio da se to neće dogoditi, objavio odluku da će se teoretski moći vratiti i s vlastitom momčadi, ali da im neće pripasti novac od televizijskih i drugih prava i da neće besplatno dobiti gume.

Ipak, poluslužbena je priča kako Suzuki odgađa svoj povratak kako bi stigli razviti vlastiti softver za Magneti-Marelli kontrolnu jedinicu, koja od iduće godine postaje obavezna. Budući su svoj razvoj dosad temeljili na korištenju Mitsubishi elektronike, navodno im treba dodatno vrijeme. Ne zvuči baš uvjerljivo.

Bilo kako bilo, vremena ostvarena na testiranju u Barceloni pokazuju kako već sada Suzuki ima konkurentan paket. Randy de Puniet, koji je njihov službeni test vozač, bio je 8. najbrži od 19 vozača, odnosno odvozio je samo 7 desetinki sekunde sporije vrijeme od Lorenza. U srijedu nastavljaju s dvodnevnim testiranjima u Aragonu, rame uz rame s tvorničkim momčadima Honde i Yamahe.

fbmp ytmp imp