Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N136/Assen/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N136/Assen/Gallery

Motosport

MotoGP: U Assenu se dogodilo čudo


slikaXX
Čudo u Assenu! Rossi je konačno došao do pobjede, a Lorenzo je sa slomljenim ramenom završio peti

Iako bi u normalnim okolnostima vijest dana bila pobjeda Rossija, prva nakon skoro 3 godine pauze, heroj utrke u Assenu je njegov timski kolega Lorenzo. Nakon što je pao u četvrtak i zaradio dvostruki lom lijeve ključne kosti, Lorenzo se vratio u Španjolsku, tijekom noći otrpio dvosatnu operaciju te se s osam vijaka i šipkom od titana već u petak poslijepodne vratio u Assen. U subotu ujutro je odvozio warm-up, odradio 10 sklekova pred liječničkom komisijom te se nekoliko sati nakon toga našao na startu utrke.

Iako se do polovice utrke držao vodeće grupe, Lorenzo je na koncu samo malo posustao i završio kao odličan 5. s 12 sekundi prednosti nad potpuno zdravim Bradlom. Tragičar utrke je svakako Pedrosa, koji je nakon ozljede vjerojatno računao da će se nakon Assenu ozbiljno izdvojiti na vrhu poretka, a ovako je vodio samo do 6. kruga kada ga je prošao Rossi, a kasnije su ga obišli i Marquez (slomljeni prst na ruci i nozi) i Crutchlow. Prošavši ciljem kao četvrti, Pedrosa je osvojio samo dva boda više od Lorenza, što znači da ih dijeli samo 9 bodova.

Nakon što je pobijedio na kvalifikacijama, Crutchlow je odvozio još jednu dobru utrku. U samoj završnici je napadao Marqueza, ali se na ulasku u zadnji krug umalo zaletio u njega tako da je završio kao treći, 2 sekunde iza Marqueza, koji je opet bio 2 sekunde iza Rossija. Do svoje 106. pobjede u karijeri, 80 pobjede u najjačoj klasi i 47 pobjede s Yamahom, Rossi je došao u dominantnom stilu i tako, na opće oduševljenje tribina, pokazao da nije zaboravio voziti. Ozljeda Lorenza mu je možda malo olakšala posao, ali Rossi je svakako zaslužio ovu pobjedu.

U klasi Moto2 su izravni dvoboj vodila dva najveća konkurenta za naslov. Pretjecanjem u zadnjem krugu Pol Espargaro je smanjio svoj zaostatak za 5 bodova, no Redding još uvijek ima dovoljnu zalihu. U klasi Moto3 je pobjednik Salom prošao ciljem s manje od pola sekunde prednosti nad Alexom Marquezom koji završio kao tek 5. Između njih dvojice ciljnom crtom su redom prošli Vinales, Rins i Oliviera, koji je dan ranije osvojio prvi „pole position“ za indijskog proizvođača Mahindra.

Trenutni poredak:

MotoGP
1. Pedrosa – Honda – 136 bodova
2. Lorenzo – Yamaha – 127
3. Marquez – Honda – 113
4. Crutchlow – Yamaha – 87
5. Rossi – Yamaha – 85

Moto2
1. Redding – Kalex – 134 boda
2. Espargaro – Kalex – 104
3. Rabat – Kalex – 86
4. Kallio – Kalex – 78
5. Aegerter – Kalex – 77

Moto3
1. Salom – KTM – 152 boda
2. Vinales – KTM – 142
3. Rins – KTM – 117
4. Folger – Kalex KTM – 73
5. A. Marquez – KTM - 59

{gallery}NOVOSTI/N136/Assen/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp