Motosport

Desmosedici „production racer“


slikaXX


Ducati će ponovo prodavati repliku Desmosedicija, ali ovaj put samo privatnim MotoGP momčadima

Sad je već gotovo sasvim sigurno kako će nakon samo dvije sezone CRT motocikl postati stvar prošlosti. Honda već testira „production racer“ verziju svojeg MotoGP motocikla, Yamaha je objavila kako je „privatnike“ spremna opskrbljivati agregatima iz svojeg M1, a očekuje se i da Aprilia odradi konačan korak naprijed, pitanje je samo da li će biti riječ o pravom MotoGP motociklu ili će aktualni ART postati „production racer“.

Pomalo iznenađujuće, ali i sasvim logično, u igru se odlučio ubaciti i Ducati. Prema njihovim planovima, iduće godine bi na startnoj rešetki moglo biti osam Desmosedicija; četiri „tvornička“ motocikla kao i sada, plus 4 njihove vjerne replike. Te bi „production racer“ inačice umjesto Ducatijevog softvera koristile onaj standardizirani, što znači da će, za razliku od pravog MotoGP motocikla, moći imati spremnik goriva od 24 umjesto 20 litara te će tijekom sezone moći „potrošiti“ 12 umjesto samo 5 agregata.

U osnovi, Ducatijev bi „production racer“ trebao biti gotovo identičan originalu, što kod Honde neće biti slučaj. Ipak, s obzirom na to da Desmosedici već godinama prati glas nepredvidljivog motocikla, za očekivati je da će privatne momčadi triput razmisliti prije nego se uključe u tu avanturu.

fbmp ytmp imp