Motosport

SBK: Nova pravila za 2014.

slikaXX
Nema razlike između tvorničkih i privatnih motocikala, fiksna cijena, 8 agregata, nova EVO klasa…

Budući je startna rešetka svake godine sve mršavija, a u međuvremenu je i BMW najavio povlačenje, pokušaj ozbiljnijeg stezanja remena u Superbike prvenstvu nimalo ne čudi. A budući već neko vrijeme ta dva prvenstva imaju istog vlasnika, ne čudi ni to što su mjere snižavanja troškova i povećanja konkurentnosti dobrim dijelom izrađene po recepturi iskušanoj u MotoGP-u.

Tako se od 2014. godine uvodi pravilo prema kojem natjecatelj tijekom sezone može iskoristiti samo 8 agregata. Osim toga, po uzoru na spornu CRT formulu, uvodi se i posebna kategorija EVO, u kojoj će nastupati hibridni motocikl s okvirom, ovjesom i kočnicama usklađenim sa Superbike pravilnikom, dok će pogonski agregat i elektronika biti usklađeni sa Superstock pravilima.

EVO motocikli će nastupati (i popunjavati rešetku) u Superbike klasi, a za pretpostaviti je da pokazuju razvoj situacije u bliskoj budućnosti. Dakle, Superbike motocikli bi postupno trebali biti svedeni na EVO specifikacije, dok bi se Superstock klasa kroz koju godinu trebala još više približiti serijskim motociklima ili sasvim ukinuti.

No, nova Superbike pravila donose i neka ograničenja, koja su (barem zasad) nezamisliva u MotoGP-u. Tako će proizvođači koji sudjeluju u prvenstvu morati privatnim momčadima isporučivati motocikle istih specifikacija kao i tvorničkim momčadima, te ih čak tijekom sezone do određene mjere nadograđivati i održavati.

Kako bi se dodatno smanjila sama cijena motocikala, uvodi se maksimalna cijena za komponente ovjesa i kočnica, a ograničit će se i broj homologiranih tipova mjenjača s različitim prijenosnim omjerima. Zasad u cijeloj priči nedostaju konkretne brojke, no precizniji nacrt pravila za 2014. trebao bi biti objavljen do kraja kolovoza.







fbmp ytmp imp