Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N137/Viking/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N137/Viking/Gallery

Motosport

Novitet: Yamaha Viking


slikaXX
Bez obzira na svoje junačko ime, najnovije Yamahino off-road vozilo je više radnik nego ratnik


U Hondi takvu vrstu vozila nazivaju MUV, u Kawasakiju koriste naziv Mule, dok bi ga ostali proizvođači uglavnom klasificirali kao UTV ili SxS. Kraj svih tih naziva, Yamaha je za Viking izmislila novu kategoriju ROV, kao skraćenica od Recreational Off-highway Vehicle, ma što god to značilo. U svakom slučaju, Yamaha s modelom Viking ide korak dalje od postojećeg modela Rhino i u segmentu lakih-terenskih-rekreacijsko-gospodarskih vozila napada Hondu Pioneer i Polaris Ranger.

Važna razlika u odnosu na spomenute konkurente odnosi se na to što Viking u jednom redu ima 3 sjedala, pri čemu je ono srednje povučeno malo unazad, kako putnici ne bi međusobno udarali ramenima. S druge strane, dorađeni jednocilindraš od 686 ccm preuzet je iz modela Grizzly i Rhino te putem CVT mjenjača pokreće stražnje kotače uz mogućnost uključivanja integralnog pogona, a onda i blokade prednjeg diferencijala.

Hod ovjesa od 205 mm je za 20 mm duži nego na modelu Rhino, a za isto toliko je povećana udaljenost od tla, što bi trebalo garantirati još bolju prohodnost na teškom terenu, no tu treba uzeti u obzir da je Viking i za 185 mm širi te ima za 225 mm duži osovinski razmak. Ono što Viking čini manje sportskim, a više radnim od modela Rhino je činjenica da se stražnji „kiper“ može opteretiti s 272 kg tereta te da u njega tama stane standardizirana drvena paleta.

{gallery}NOVOSTI/N137/Viking/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp