Motosport

Dakar 2015: Despres napušta Yamahu i sjeda u Peugeot

Sainz Despres

Prekjučer je pobijedio na KTM-u, jučer je vozio Yamahu, a sutra prelazi u konkurenciju automobila. Čini se da je to iznenadilo i njega samog

 

Cyril Despres je u samo nekoliko mjeseci dva puta dramatično promijenio smjer uspješne karijere. Kad je u siječnju prošle godine odnio svoju 5 pobjedu i došao na korak do rekorda kojeg drži njegov prijatelj Stephane Peterhansel, nitko nije očekivao da će nekoliko mjeseci kasnije objaviti kako napušta pobjednički KTM i počinje braniti boje Yamahe.

 

Iako je ta nova avantura tek započela, Despres je upravo objavio kako nakon samo jednog nastupa na reliju Dakar napušta Yamahu i prelazi u redove Peugeota. Dakle, zamijeniti će dva za četiri kotača i pokušat će postati četvrti vozač u povijesti kojem je uspjelo pobijediti u konkurenciji motocikala i automobila.

 

Čini se da je Despresa izuzetno lako nagovoriti. Tako prošle godine nije razmišljao o napuštanju KTM-a dok mu nije pristupio Peterhansel i predložio mu prelazak na Yamahu. Isto tako, tvrdi da mu nakon ovogodišnjeg relija Dakar nije bio ni na kraj pameti prelazak u konkurenciju automobila dok mu nisu pristupili ljudi iz Peugeota, koji se nakon četvrt stoljeća pauze vraća na to natjecanje. Ako mu iduće godine pristupe dečki iz Kamaza, hoćemo li ga uskoro vidjeti i za upravljačem kamiona?

 

Odlazak Despresa veliki je gubitak za Yamahu, ali i za sport uopće. No, Despres je procijenio da se čak i njemu takva prilika pruža možda jednom u životu i zato će na idućem Dakru sjediti u Peugeotu 2008 DKR te učiti tajne novog zanata od jednako slavnog timskog kolege u liku i dijelu Carlosa Sainza. Ostaje za vidjeti hoće li taj tektonski poremećaj uzrokovati još kakav zvučni prelazak vozača u konkurenciji motocikala i hoće li Yamaha, koja je baš zbog dolaska Despresa konačno pojačala svoj angažman, projekt Dakar ponovo staviti na sporedni kolosijek.

fbmp ytmp imp