Motosport

Motosport: Vito Ippolito ostaje predsjednik FIM-a

Vito-Ippolito

Kažu da je lakše osvojiti titulu nego je obraniti. Možda u svijetu motosporta, no u svijetu politike je lakše ostati predsjednikom nego njime postati.

 

Venezuelac lako pamtljiva imena Vito Ippolito je na FIM-ovom generalnom zasjedanju u Jerezu osvojio svoj treći četverogodišnji predsjednički mandat. Naizgled, pobijedio je uvjerljivo, gotovo pa dvotrećinskom većinom, no u prevrtljivom svijetu lobiranja sa osvojena 62 glasa i nije baš previše odmakao od svog jedinog protukandidata Jorgea Viegasa iz Portugala, za kojeg je dignuta 41 ruka u zrak. To više što je Ippolito, kao dugogodišnji predsjednik FIM-a, imao veliku početnu prednost.

 

Ipollito je na čelu FIM-a od 2006. godine i moglo bi se reći da je bio, barem načelno, prvi čovjek motosporta baš u financijski najtežim vremenima. Činjenica da za to vrijeme nije došlo do nekih dramatičnih potresa ide mu u prilog, no isto tako treba znati da je uloga FIM-a, kad je vrhunski motosport u pitanju, sve više počasna i eventualno savjetodavna. Glavne konce ipak vuku promotori, a među njima ponajviše španjolska Dorna, koja u svojim rukama ima MotoGP i Superbike, dakle, dva najvažnija prvenstva

 

Znači, nije baš sve bez kontraverzi, no na površini sve dovoljno dobro funkcionira, što je Ippolito iskoristio da ostane na tronu. Inače, prije karijere predsjednika FIM-a, Ipollito je bio dugogodišnji dopredsjednik FIM-a, te predsjednik nacionalnog i južnoameričkog saveza, a vrhunac njegove sportske karijere je uloga vođe momčadi Venemotos s kojom je njegov sunarodnjak Carlos Lavado 1983. i 1986. godine postao svjetski prvak u klasi 250.

fbmp ytmp imp