Motosport

Rally: Walkner je novi svjetski prvak

116386 walkner EDO8077 rid 1024-uvodna

U Maroku je odrađena štih proba za reli Dakar. KTM je iskoristio još jednu priliku da utrlja Hondi sol na ranu.

OiLibya reli u Maroku nije bio samo posljednja utrka ovogodišnjeg svjetskog cross-country rally prvenstva, nego i posljednja prilika da velike momčadi u zahtjevnoj petodnevnoj utrci isprobaju nove motocikle pripremljene za nadolazeći reli Dakar. Bila je to i prva izravna konfrontacija najboljih vozača KTM-a i Honde nakon što je austrijski proizvođač ostao bez glavne zvijezde Marca Come, koji je prekinuo vozačku karijeru kako bi preuzelo ulogu sportskog direktora relija Dakar.

Vozači Honde su se dobro držali do kraja treće etape, kada je Barreda držao prvu poziciju, dok je Goncalves bio peti, ali sa samo 6 i pol minuta zaostatka. A onda je četvrti dan Barreda ubrzo odustao nakon teškog pada, srećom bez težih posljedica, dok je Goncalvesu odmah po startu brzinca kamen probio glavni rezervoar, nakon čega je morao voziti sporo kako bi došao do kraja samo s gorivom u stražnjem spremniku. Taj dan gubi 37 minuta, no na završnoj etapi odnosi drugu etapnu pobjedu i tako se penje na treće mjesto, s manje od pola minute zaostatka za pobjednikom. Dobra vijest za Hondu je da je Kevin Benevides, član južnoameričke momčadi, završio ukupno 4. u svom prvom nastupu na jednom takvom reliju.

Ni KTM-u nije išlo sve po planu. Jedan dio momčadi je imao želučanih poteškoća zbog čega su Viladoms i Price odustali, no to nije imalo utjecaja na rasplet dvoboja za titulu svjetskog prvaka između Austrijanca Walknera i Čileanca Quintanille. Nakon četiri dana ravnopravne borbe, Quintanilla je teško pao na posljednjoj etapi i bio prisiljen odustati, tako da je Mathias Walkner odnio titulu svjetskog prvaka. Pritom ipak nije došao i do pobjede na marokanskom reliju, budući je Sunderland nakon pet dana jurnjave ipak bio za samo 34 sekunde brži. Spomenimo i da je 5. mjesto osvojio Faria, koji je nastupio s Husqvarnom, baziranom na KTM-ovom rally motociklu.

Konačni poredak OiLybia Marocco Rally:
1. S. Sunderland – KTM – 15h:38min.00sek
2. M. Walkner – KTM - +34
3. P. Goncalves – Honda - +29.08
4. K. Benevides – Honda - +47.38
5. R. Faria – Husqvarna - +56.38

Konačni poredak FIM World Cross-Country Rallies prvenstva
1. M. Walkner – KTM – 87 bodova
2. S. Sunderland – KTM – 80
3. M. Coma – KTM – 70
4. P. Goncalves – Honda – 69
5. P. Quintanilla – KTM - 65

116927 walkner EDO3124 rid 1024

fbmp ytmp imp