Motosport

SBK: Bradl iz MotoGP-a prelazi na Superbike Hondu

Stefan Bradl 2016

Nakon Haydena, Honda je privukla još jednog MotoGP vozača u Superbike. Znači li to da konačno misle ozbiljno?

Nakon što su popunjena skoro sva mjesta na MotoGP rešetki za 2017., započeo je proces popunjavanja posljednjih praznina u tvorničkim Superbike momčadima. Tako je Stefan Bradl, koji je za iduću godinu ostao bez angažmana u tvorničkoj momčadi Aprilije u MotoGP -u, odlučio prijeći na Ten Kate Hondu u Superbike prvenstvu, gdje će ga dočekati bivši MotoGP prvak Hayden, koji se dosta dobro snašao u svojoj rookie Superbike sezoni.

Nekoliko je zanimljivih aspekata u tom transferu. Za početak, angažiranje Bradla bi moglo značiti da se Honda iduće godine želi ozbiljno, ili barem malo ozbiljnije, angažirati u Superbike prvenstvu. Uostalom, pravilnik ih tjera na to da, ako uopće žele ostati u igri, moraju predstaviti barem dorađeni, ako već ne i potpuno novi Fireblade, iako se šuška i tome da bi za 2017. mogli predstaviti i poprilično ekskluzivni sportski motocikl s V4 agregatom.

Osim toga, postavlja se pitanje koliko je prelazak Bradla u Superbike prvenstvu potpomogla i Dorna. Naime, sada kad je Folger potpisao ugovor s momčadi Tech 3 Yamahom, zadovoljeno je nepisano pravilo da bogata Njemačka ima barem jednom predstavnika u MotoGP prvenstvu, dok bi u Superbike prvenstvu, posebno sada kada se vraća i utrka u Lausitzringu, dobro došlo jedno jako germansko ime. Osim toga, dolazak još jednog solidnog MotoGP vozača bi već sam po sebi trebao povećati privlačnost Superbike prvenstva, u kojem trenutno sudjeluje jedva nekih desetak imena vrijednih pažnje.

Isto tako, dolazak Bradla i ostanak Haydena znače i odlazak talentiranog Michael van der Marka, koji trenutno, s nedovoljno konkurentnom Hondom, drži vrlo dobro 5. mjesto u ukupnom poretku. Njemu je Honda, navodno, pripremila ponudu s premalo nula, pa je Nizozemac odlučio promijeniti sredinu i samo je pitanje dana kada će biti objavljeno da iduće godine vozi tvorničku Yamahu, vjerojatno umjesto Guintolija.

Moguće je da uskoro bude objavljen i još koji transfer iz MotoGP-a i Superbike, a najvjerojatniji je onaj po kome bi se Eugene Laverty, koji sa starim Ducatijem trenutno drži 10. mjesto u MotoGP poretku, mogao vratiti na Superbike Apriliju. To bi onda značilo kako se Aprilia iduće godine ponovo misli malo ozbiljnije posvetiti Superbike prvenstvu. No, o tome eventualno nekom drugom prilikom.

fbmp ytmp imp