Motosport

SBK: Miješanje startne rešetke za drugu utrku

SBKpravila2017 12

Onaj tko pobijedi u prvoj utrci, u drugoj će startati deveti, a četvrti će kao prvi. Zbunjeni?

Otkad je preuzela i Superbike prvenstvo, Dorna se ne libi eksperimentiranja kako bi mu povećala gledanost. No, podaci pokazuju suprotno. Problem je u tome što su MotoGP i Superbike kao spojene posude. Dok jednome raste popularnost, drugome pada. A MotoGP je, dobrim dijelom baš zahvaljujući i Dorni, trenutno iznimno gledan. Što znači da Superbike baš i nije.

U pokušaju da i Superbike prvenstvo učini zanimljivijim, Dorna iz godine u godinu mijenja pravila igre. Prvo su bitno ograničili moguće dorade u odnosu na serijske motocikle, ne bi li tako smanjili troškove, ali i razliku između tvorničkih i privatnih momčadi. No, baš je protekla sezona pokazala da i dalje dominiraju oni koji ulažu najviše, dakle Kawasaki i Ducati. Štoviše, ponekad su tvornički Superbike motocikli brži od satelitskih MotoGP motocikala.

Za 2016. su donijeli odluku da se više ne voze dvije utrke nedjeljom, nego da se prva utrka prebaci u subotu. Time se željelo izbjeći preklapanja televizijskih termina s Formulom 1 i nagnati gledatelje da dođu na stazu već i u subotu, no svejedno se nisu preokrenuli negativni trendovi gledanosti i posjećenosti.

U novom pokušaju da se malo začine stvari, donesena je možda i najkontroverznija odluka dosad, prema kojoj će se startna rešetka za drugu utrku formirati prema rezultatima iz druge utrke, ali djelomično obrnutim redoslijedom. Dakle, pobjednik prve utrke će u drugu utrku krenuti kao deveti, ali to ne znači da će deveti krenuti kao prvi, nego će on imati šestu startnu poziciju. Prva startna pozicija je rezervirana za onog tko je prvu utrku završio kao četvrti. Zašto bi bilo samo komplicirano kad može biti još kompliciranije?

Uglavnom, to bi izgledalo nekako ovako (lijevo je plasman u prvoj utrci, a desno je startna pozicija u drugoj utrci):

1. mjesto – 9. startna pozicija
2. mjesto – 8. startna pozicija
3. mjesto – 7. startna pozicija
4. mjesto – 1. startna pozicija
5. mjesto – 2. startna pozicija
6. mjesto – 3. startna pozicija
7. mjesto – 4. startna pozicija
8. mjesto – 5. startna pozicija
9. mjesto – 6. startna pozicija

Preostala mjesta na startnoj rešetki bi se popunjavala sukladno plasmanu na kvalifikacijama.

Da, to bi moglo rezultirati većim brojem pretjecanja, nešto neizvjesnijim utrkama, možda i čak i povremenom pobjedom nekoga tko nije iz prve linije favorita. No, odakle početi u kritiziranju ovog neobično zakompliciranog rješenja?

Možda od toga da nije pošteno kažnjavati one koji su najbolji? Da to nije u sportskom duhu. Jasno, nije Superbike prvo prvenstvo u kojem su korištena slična rješenja. Ali dosad je to obično bilo u granama motosporta u kojima inače nema dovoljno pretjecanja. U Superbike prvenstvu ih ima. Nekad više, nekad manje, nekad u borbi za prvo mjesto, a nekad za treće ili peto, ali pretjecanja ima.

Ovakvo umjetno stvaranje neizvjesnosti bi moglo dodatno umanjiti čaroliju. Osim toga, ako bi se time druga utrka i mogla učiniti zanimljivijom, u onoj prvoj utrci se otvara prostor za kalkulacije, ponajprije na ime toga što četvertoplasirani u iduću utrku kreće kao prvi, a trećeplasirani kao tek sedmi.

Naime, razlika između trećeg i četvrtog mjesta na kraju prve utrke je samo tri boda. Dakle, nije teško zamisliti da vozač X, koji drži četvrtu poziciju, umjesto da riskira napad na vozača Y, odluči jednostavno zadržati četvrto mjesto i tako si osigurati prvu startnu poziciju. Ili da čak vozač Y, koji drži treću poziciju, u nekom slučaju namjerno uspori kako bi završio kao četvrti i tako u drugu utrku krenuo kao prvi umjesto kao tek sedmi.

Od ostalih manje spornih odluka, spomenimo i onu da se Supersport utrke više neće prekidati u slučaju kiše, nego će vozači moći uči u boks i zamijeniti gume. Da bi te izmjene bile dovoljne brze, dozvoljene su modifikacija na osovinama, nosaču prednjeg blatobrana i ostalim povezanim dijelovima. No, to je samo kozmetička promjena za Supersport prvenstvo koje je također u evidentnoj krizi. U Dorni i za taj problem pripremaju jedno kontraverzno rješenje, no o tome nekom drugom prilikom.

fbmp ytmp imp