Motosport

IOM TT 2017: Dunlop i Hutchinson neriješeno?

BBE1BF9CF4214FFCA4B67EB20BA4BF04

Po dvije pobjede Hutchinsona i Dunlopa, predaja Guya Martina, troje mrtvih i ukupna pobjeda Hickmana.

Ovogodišnji TT Isle of Man prošao je u znaku lošeg vremena, ali i borbe dvojice prekaljenih titana i vječitih neprijatelja. Od četiri glavne utrke (trebalo ih je biti pet, ali je druga Supersport utrka otkazana) Michael Dunlop i Ian Hutchinson su odnijeli po dvije pobjede.

Michael Dunlop (gornja fotografija) je već znao prirediti slične iznenađenja, pa je tako ovaj put dokazano najbrži BMW S 1000 RR odlučio zamijeniti za novi i neprovjereni Suzuki GSX-R 1000. Sav rizik njegov odluke vidio se već u prvoj utrci RST Superbike u koju je dobro krenuo i mjestimice vodio, ali vrlo brzo i odustao, olakšavši tako Hutchinsonu (donja ftografija) i BMW-u put do prve pobjede, 5 sekundi ispred Hickmana s još jednim BMW-om i Harrisona na Kawasakiju.

U Monster Energy Supersport TT 1 utrci je Michael Dunlop bio bolje sreće i odnio uvjerljivu pobjedu sa svojom provjerenom Yamahom R6, ispred Hilliera na Kawasakiju i Hickmana na Triumphu, dok je Michaelov brat William Dunlop završio kao 4., a Hutchinson tek 5. Ipak, uslijedila je RL360 Quantim Superstock TT utrka u kojoj je Hutchinson bio nedostižan Hickmanu i Knnenu, sva trojica na BMW motociklima, dok je Michael Dunlop sa Suzukijem bio 6. najbrži, što za njega nije bila baš najbolja najava konačnog obračuna na završnoj i najvažnijoj utrci Pokerstars Senior TT.

Hutchinson je krenuo bolje od Dunlopa, ali je pao pri velikoj brzini u 2. krugu i pritom slomio zdjelicu. Zbog tog je incidenta utrka prekinuta, a u ponovljenoj utrci, skraćenoj na 4 kruga, Dunlop je odmah stvorio vodstvo i do kraja utrke ga pomalo povećao, pobijedivši sa Suzukijem GSX-R 1000 s 10,6 sekundi prednosti, pri čemu su drugo i treće plasirani bili isti oni koji i u prvoj Superbike utrci, dakle Hickman na BMW-u i Harrison na BMW-u.

Moglo bi se tako učiniti da je dvoboj između Hutchinsona i Dunlopa prošao neriješeno, s time da je Dunlop, koji dakako vozi na Dunlopu, ipak pobijedio u onoj najvažnijoj utrci. No, Hutchinson nakon ove godine broji ukupno 16, a Dunlop 15 pobjeda. Osim toga, u ukupnom poretku za 2017. Hutchinson je u četiri spomenute utrke osvojio bod više od Dunlopa, s time da je najviše bodova ipak skupio Hickman, s tri druga i jednim trećim mjestom.

Možda se pitate gdje su tu Honde. John McGuinness se teško ozlijedio na prethodnoj cestovnoj utrci i zbog ozljede propustio TT, dok je povratnik Guy Martin pao već praktično na samom početku cijelog događanja kada je pri ulasku u zavoj shvatio da mu je mjenjačka kutija „puna neutrala“. Fizički je bio relativno dobro, no od tog se pada psihički nije oporavio i na kraju je čak odustao od Pokerstars Senior TT utrke, nastupivši tek na TT Zero utrci s elektociklima, gdje je s Mugenom završio kao drugi, ali s velikim zaostatkom za Ansteyjem na istom motociklu.

Nažalost, TT Isle of Man je i ove godine bio okrutan. Davey Lambert (48), Jochem van den Hoek (28) i Alan Bonner (33) ostavili su živote na nemilosrdnoj i 60 km dugačkoj stazi, na kojoj je prosječna brzina debelo veća od 200 km/h. Ako želite vidjeti koliko u svemu tome treba imati sreće i spretnosti bacite pogled na ovaj kratak VIDEO.

9C3E6395FBF44D90A2910E2195A344DD

(foto: www.iomtt.com)

fbmp ytmp imp