Motosport

Ana Carrasco je prva pobjednica utrke svjetskog prvenstva

Ana Carrasco Portimao 2017

Slavljem u klasi Supersport 300, Ana Carrasco je postala prva žena pobjednica u utrci svjetskog prvenstva

U sklopu SBK vikenda od ove sezone se voze i utrke u novoj klasi Supersport 300, namijenjenoj mlađim vozačima koji nastupaju na blago modificiranim sportskim motociklima iz A2 kategorije. I sve to ne bi bio razlog da vam o tome pišemo da u nedavnoj utrci na stazi Portimao nije slavila Ana Carrasco. Dvadesetogodišnja Španjolka je tako postala prva žena koja je pobijedila na nekoj utrci svjetskog prvenstva.

I nije to bila samo tako izvojevana pobjeda, nego napeta borba do samog kraja. Ana Carrasco je u završnici najbolje odigrala svoje karte i s Kawasakijem Ninja 300 prošla ciljem samo 5 stotinki ispred ukupno vodećeg Alfonsa Coppole te 6 stotinke prije Marca Garcie. Obojica su bili na Yamahama YZF-R3, baš kao i četvrti Daniel Valle koji je zaostao 16 stotinki, dok je peti Mika Perez na Hondi CBR 500 RR kasnio tek nešto više od trećine sekunde. S tom pobjedom je Carrasco skočila s 11. na 7. mjesto u ukupnom poretku.

Inače, Ana Carrasco je od 2013. do 2015. nastupala i na utrkama svjetskog Moto3 prvenstva i u svojoj prvoj sezoni osvojila 9 bodova s KTM-om, no nakon toga više nije imala plasman među prvih 15. I njezina sunarodnjakinja Maria Herrera je u Moto3 prvenstvo ušla 2013. godine, ali je tamo ostala i do današnjeg dana. Ona je prvih 9 svjetskih bodova skupila 2015. godine s Husqvarnom, prošle godine je s KTM-om ubrala 7 bodova, a u dosadašnjem dijelu ove sezone samo bod.

Bilo bi lijepo da nakon ovog uspjeha Ane Carrasco obje Španjolke iduće godine ponovo vidimo u Moto3 prvenstvu, no takav scenarij je vrlo upitan. Štoviše, postoji opasnost da tamo ne bude nijedna jer Herrera još nije našla Moto3 angažman za 2018.

Ana Carrasco Portimao 2017akcija

fbmp ytmp imp