Motosport

MXGP: Herlings nastavlja dominaciju, Gajseru postolje

05 18 start gp


Iza nas je peta utrka Svjetskog motocross prvenstva, vožena na stazi Agueda u Portugalu. Iako je tjedan dana uoči utrke jaka kiša natopila stazu, organizatori su ipak uspjeli urediti stazu za same utrke i stvoriti idealne uvjete.

Jeffrey Herlings ponovno je bio dominantan u klasi MXGP. Pobjedom u kvalifikacijskoj utrci, a potom i u dvjema nedjeljnim vožnjama podsjetio je na svoje nekadašnje nastupe iz klase MX2. Njegov glavni konkurent Antonio Cairoli lošije je startao u prvoj vožnji – do kraja utrke je uspio doći do drugog mjesta, ali Herlings je bio predaleko. Niti u drugoj utrci, usprkos boljem startu, Cairoli nije mogao parirati Herlingsu te je ukupno završio drugi. Tim Gajser je završio ukupno treći, ovo je njegovo prvo ovosezonsko postolje i svakako potrebna motivacija nakon teškog pada u predsezoni.

Clement Desalle i Gautier Paulin su u Portugalu imali slične sudbine, bili su primorani odustati zbog tehničkih kvarova u po jednoj od vožnji. Desalle je u prvoj utrci bio na odličnom trećem mjestu, kada je Kawasaki otkazao poslušnost. Dok se Paulinu isto desilo sa Husqvarnom u drugoj utrci.

05 18 podium
Gajser se vratio na postolje nakon teškog pada u predsezoni / Foto: Ray Archer / KTM

Jorge Prado je u klasi MX2 imao identičan učinak kao i Herlings, pobijedio je sve utrke ovog vikenda. S time da je zgrabio i dva holeshota. Iza njega je završio Thomas Kjer Olsen, koji je u samoj završnici druge utrke prošao pored Bena Watsona. Watson je zbog toga propustio postolje, koje je tako pripalo Jedu Beatonu. Trenutno vodeći u prvenstvu i branitelj naslova, Pauls Jonass završio je već drugu utrku za redom na petom mjestu.

05 18 prado mx2
Prado je bio nedostižan u Portugalu / Foto: Ray Archer / KTM

Ovog vikenda je ponovno vožena i utrka WMX-a, Svjetskog prvenstva za žene, gdje je ukupnu pobjedu odnijela Novozelanđanka Courtney Duncan. Bila je u obje vožnje uspješnija od Larisse Papenmeier i Nancy Van De Ven. Zanimljivo je kako je braniteljica naslov, Kiara Fontanesi već drugu utrku za redom ostala bez postolja.

05 18 duncan wmx
Sjajan nastup Courtney Duncan / Foto: MXGP

 

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

05 18 gp portugal video

 

 

Rezultati:

05 18 mxgp ukupno

05 18 mx2 ukupno

04 18 mxw ukupno

 

Trenutni poredak:

05 18 mxgp poredak

05 18 mx2 poredak

04 18 mxw poredak prvenstvo

fbmp ytmp imp