Motosport

TT uživo: O kiši i kacigi McGuinnessa

2019 TT Week1 MCH MC1 7501

U nedostatku prave akcije, prenosimo vam priču o McGuinnessovim mušicama, što u glavi, što na kacigi.

Moto Puls je pristuan na Isle of Manu, tako da u idućem broju možete očekivati izvještaj s lica mjesta. Jasno, pod uvjetom da ćemo imati o čemu pisati s obzirom da je zbog lošeg vremena velika većina utrka odgođena (još ne i otkazana). U utorak je cijeli dana padala kiša, a u srijedu je u paddocku sijalo sunce, ali su mjestimični pljuskovi dobrano natopili brdske dijelove staze, zbog čega su se planovi mijenjali iz sata u sat dok konačno nije sve odgođeno.

Prema novom planu, glavna Senior TT utrka bi se trebala voziti u petak ujutro, prije nego padne nova obilna kiša. A sve ostale utrke bi se trebale ugurati u četvrtak, kada bi na rasporedu trebalo biti sunce. S time da u trenutku kad ovo pišemo ipak pada kiša.

I dok tako čekamo pravu akciju, prenosimo vam priču Johna McGuinnessa, koji se vratio utrkivanju nakon teške ozlijede noge, a u ovom slučaju razglaba o kacigi koja mu glavu čuva.

2019 TT Week1 MCH MC2 0520

“Dizajn moje kacige seže u 1999. kada sam prvi put pobijedio o TT. Te godine sam otišao u Ameriku kako bi se utrkivao na Daytoni. Pao sam i razbio kacigu. Dijelio sam garažu s čovjekom koji se zove Jack Silvermann. Imao je muzej s hrpetinom stvari iz Sjeverne i Južne Amerike - ali i hrpu kaciga obojanih poput različitih artefakata iz njegova muzeja. Imao je i jednu sa slikom Aztek lutke koja tjera zle duhove. Bila je mala - što mi je odgovaralo - tako da sam ju nosio i pobijedio na Daytoni, osvojio britansko prvenestvo i odnio prvu TT pobjedu. Uvijek sam mislio da mi lutkica donosi malo sreće!”

Pritom ima i poprilično sentimentalan odnos prema kacigama s kojima je pobijedio. Takva je priča i s kacigom s kojom je na TT-u pobjeđivao 2009. godine.

"To je bila najbolja Shoei kaciga u to doba - X-spirit, i ista je kao kad sam završio 2009 Senior TT utrku. Nikada nisam počistio mušice s nje. Ako s nekom kacigom polučim značajan rezultat na TT-u, ne čistim je, nego direktno stavljam u kolekciju".

Ipak, te godine na završnoj Senior TT utrci nije sve pošlo po planu.

“Izlazio sam iz Ramseya kad sam prebacio iz prve u drugu brzinu pukao je lanac. Imao sam 21 sekundu prednosti pred Stevom Platerom - koji mi je tada bio momčadski kolega. Bio sam potpuno slomljen! Na viziru je velika ogrebotina koja je nastala kad sam poludio i glavom lupio u rezervoar. Kada sam sišao s motora i skinuo kacigu, bio sam toliko ljut... Ali netko iz gomile mi je dao piće i veliki sendvič sa sirom - nakon nekoliko zalogaja sam pomislio 'moglo je biti i gore'...”

Pobjede su mu donijele i brojne sponzore, zbog kojih je njegova kaciga poprilično šarena.

2019 TT Week1 MCH MC1 7412

“To kako su naljepnice nagurane na kacigu pokazuje da sam želio zaraditi koju funtu. Sve sam to sam napravio i zato izgleda kao da ih je petogodišnjak izrezao i zalijepio. Te iste 2009. je bio i početak putovanja s Monster Energyem - tako da je ovo deseta obljetnica, koja se poklapa i s njihovim sponzoriranjem TT utrka. Kada sam prvi put stavljao njihovu „kandžu” na kacigu rekao sam rekao 'ako vam se vidi što vidite, hajdemo nešto napraviti u budućnosti. Ako ne, skidam znak. Od tada imamo savršeno partnerstvo."

McGuinness danas ima 47 godina, ali ne želi stati na „samo” 23 pobjede. Ako se ostvare prognoze za četvrtak, pred njim je doslovno cjelodnevna jurnjava. Jer s Nortom nastupa u Superbike i Lightweight kategoriji (prvi put u karijeri), s Mugenom u klasi TT Zero, a s Padgett Hondom u klasi Supersport.

2019 TT Week1 MCH MC1 7555

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp