Motosport

MXGP: Herlings i Geerts pobjedama otvorili sezonu

336206 MXGP of Great Britain Round 01 2020 Matterley Basin Winchester UK

Krenula je nova MXGP sezona. Prva utrka Svjetskog motocross prvenstva vožena je proteklog vikenda u Matterley Basin-u. Iako je MXGP Velike Britanije bio pod velikim upitnikom, što zbog (ne)vremena, što zbog trenutne panike oko korona virusa, utrke su ipak održane.  

Britancima vrijeme nije bilo nimalo naklonjeno. Subotnji uvjeti su bili daleko od idealnih - kiša je natopila stazu, a jak vjetar u noći na subotu srušio je „Skybox“ konstrukciju iza starta i razbacao sponzorske banere po stazi. Vjetar i kiša nisu stajali sve do podneva.  Sve je rezultiralo pomaknutom satnicom i otkazanim kvalifikacijskim utrkama. Vozači su se samim time za startne pozicije borili kroz treninge i najbrža vremena. Blatnjava staza pružila im je zahtjevne uvjete, a posebno je teško bilo usred treninga kraljevske klase, kada je krenula padati tuča. U ovakvim uvjetima najbrži se pokazao Tim Gajser, ispred Arminasa Jasikonisa i Antonija Cairolija. U manjoj klasi je najbržim vremenom iznenadio Mikkel Haarup, ispred Roana Van de Moosdijka i Jaga Geertsa.

Iako smo u subotu ostali zakinuti za neku ozbiljniju akciju, situacija se u nedjelju normalizirala.

Krenimo redom.

Prva vožnja klase MXGP krenula je holeshotom Jeremy Seewera. No, već u drugom zavoju vodstvo preuzima Jeffrey Herlings i počinje se ozbiljno odmicati od ostatka. Seeweru je ubrzo za drugo mjesto zaprijetio mladi Mitch Evans, na kratko čak i preoteo poziciju, ali se do kraja utrke ipak pokazao nešto sporijim od Seewera.  Sama prva vožnja je krenula loše za branitelja naslova, Tima Gajsera, koji je nedugo nakon starta pao pri kontaktu s drugim vozačem. Do kraja vožnje se domogao 7. pozicije, ali onda u posljednjem zavoju, uslijed još jednog pada predao poziciju Gautieru Paulinu.

Gajser se zato u drugoj vožnji vratio po „osvetu“. Iako su Henry Jacobi, Antonio Cairoli i Tim Gajser gotovo simultano uletjeli u prvi zavoj, holeshot je za nekoliko centimetara pripao Jacobiju. No, Gajser je već do idućeg zavoja preuzeo vodstvo i počeo ostavljati konkurente daleko iza sebe. Gajser je u prvim krugovima birao nekoliko jedinstvenih putanja, što je rezultiralo po 2-3 sekunde bržim vremenima po krugu od ostatka. Na kraju je utrku završio na vodećoj poziciji s prednosti od čak 23 sekunde u odnosu na drugoplasiranog Herlingsa i trećeplasiranog Cairolija.

Ukupna Grand Prix pobjeda pripala je Herlingsu, Gajser je stao na drugu, a Cairoli na treću stepenicu postolja.

336204 MXGP of Great Britain Round 01 2020 Matterley Basin Winchester UK
Najbrža trojica MXGP-a; Tim Gajser, Jeffrey Herlings i Antonio Cairoli. | Foto: Ray Archer / KTM

 

Novo poglavlje klase MX2

336236 MXGP of Great Britain Round 01 2020 Matterley Basin Winchester UK
Tom Vialle #28, Jago Geerts#193 i Mikkel Haarup #11 - prva trojica nakon prvog GP-a | Foto: Ray Archer / KTM


Klasa MX2 u proteklih je nekoliko godina bila pomalo dosadnjikava i dosta predvidiva. No, izgleda da se ove godine sve mijenja na bolje. 

Prva vožnja krenula je holeshotom Toma Vialle-a, koji je odmah od prvog kruga krenuo ozbiljnijim tempom. Jago Geerts je nakon lošijeg starta krenuo nizati brza vremena i do petog kruga stigao do druge pozicije. Nekoliko krugova kasnije profitirao je na problemu Vialle-a i preuzeo vodstvo. Vialle je bio prekratak na jednom skoku, pri čemu mu se ugasio motocikl. Njegov KTM nije htio odmah upaliti, što je na kraju rezultiralo tek šestom pozicijom. Drugo mjesto u vožnji je inače pripalo Jedu Beatonu, koji je nakon osrednjeg starta zasjao u drugom dijelu utrke, slično kao i trećeplasirani Mikkel Haarup.

U drugoj utrci je Rene Hofer zgrabio holeshot i poveo utrku ispred Jaga Geerts-a. Geerts je odmah od starta radio pritisak za vodeću poziciju, no već u drugom krugu pao. Ovog puta je Vialle profitirao na tome i preuzeo drugu poziciju. Iako je Vialle prijetio Hoferu veći dio utrke, tek ga je pred kraj utrke uspio proći za pobjedu u vožnji. Haarup je potvrdio treće mjesto iz prve vožnje. A Geerts se nakon pada domogao četvrte pozicije, što je bilo dovoljno za ukupnu Grand Prix pobjedu. Na postolju su mu se pridružili Vialle i Haarup.


MX2 PODIUM MOTOCROSS GP 1 GB 2020

Više u video pregledu:

01 2020 materly mxgp

Ukupni rezultati i trenutni poredak:





mxgp 2020 01 materly ukupno

mx2 2020 01 materly ukupno

 

 

Naslovna fotografija: Ray Archer / KTM

fbmp ytmp imp