Motosport

MotoGP: Livio Suppo je novi šef Suzukija

2022 mandalkia motogp test joan mir28

Prije 4 godine se povukao iz MotoGP-a. a prije toga su s njim osvajali naslove i Stoner i Marquez.

Upravo objavljena vijest o da Livio Suppo postaje novi vođa momčadi Suzukija je dobrim dijelom i očekivana, čudi samo to što im je trebalo toliko vremena da se dogovore. Naime, Davide Brivio je otišao u Formulu još krajem 2020. godine, odmah nakon što je Mir osvojio naslov prvaka, i Livio Suppo se u tom trenutku činio ga logična zamjena, no svejedno im je trebalo duže od godinu dana da se dogovore. I još to učine baš u posljednji čas, odnosno netom prije starta nove sezone.

Podsjetimo, cijelu prošlu sezonu je Shinichi Sahara istovremeno bio i vođa projekta i vođa momčadi, pri čemu će i on sam priznati da je to što se nije mogao u potpunosti posvetiti razvoju motocikla kumovalo nešto lošijim rezultatima Suzukija. Mi bi dodali da je i izostanak pravog vođe momčadi i glavni razlog što ni u ovoj novoj podjeli karata Suzuki nema satelitsku momčad. Sad će vjerojatno trebati na tu mogućnost čekati još nekoliko godina, što ne znači da Suppo neće odmah imati pune ruke posla.

livioheadshot

Za početak, Suppo bi trebao nagovoriti Mira da potpiše novi ugovor za Suzuki, odnosno da ne za 2023. ne prebjegne u momčad Honde. I tu bi dolazak Talijana već sam po sebi mogao biti presudan, jer Mir više od svega želi ponovo postati svjetski prvak, a Livio Suppo po tom pitanju ima itekako dobre reference.

Naime, on je 11 godina bio vođa projekta s Ducatijem, i za to je vrijeme Stoner osvojio dosad jedinu titulu svjetskog prvaka za Ducati. Talijan je bio protiv odluke Ducatija da se angažira Valentino Rossi te je tako mirne duše sa Stonerom za 2011. produžio u momčad Honde, gdje je Australac odmah osvojio i svoj drugi naslov. Kad se Stoner odlučio umiroviti, Suppo je kao vođa momčadi dočekao Marca Marqueza, koji je pod njegovim vodstvom osvojio titule 2013., 2014., 2016. i 2017. godine. Nakon toga se iscrpljeni Suppo povukao iz sporta te se posljednje četiri godine posvetio razvoju vlastite marke električnih motocikala.

stoner Suppo 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp