Motosport

TT 2022: Sjajne utrke i strašne tragedije

 Hickman Superbike TT

Ovogodišnje izdanje će se pamtiti po dominaciji Hickmana, ali i po čak 5 izgubljenih ljudskih života.

Zbog pandemije, TT utrke na Isle of Manu nisu se održale od 2019. godine i možda su zbog toga neki bili previše motivirani i/ili nedovoljno utrenirani za taj strašan krug običnim i brzim cestama oko otoka. A možda je to samo logična koliko i tragična posljedica činjenice da su utrke na Isle of Manu nevjerojatno opasne, posebno sad kad motocikli pružaju nevjerojatne performanse.

Hickman SeniorTT 3

Maksimalne brzine su debelo preko 300 km/h, a na Superbike kvalifikacijama je čak 19 vozača imalo prosjek veći od 200 km/h. Prosjek! S time da je Hickman imao prosječnu brzinu od čak 214 km/h!

10/06/2022: Michael Dunlop (600 Yamaha/MD Racing) at St Ninian’s during the Isle of Man Monster Energy Supersport TT Race 2. PICTURE BY DAVE KNEEN/PACEMAKER PRESS.

Bilo kako bilo, ove godine su čak petorica muškaraca svoju strast za utrkivanjem na Isle of Manu platila životom. 29 godišnji Mark Purslow je smrtno stradao na kvalifikacijama. U prvoj utrci prikoličara stradala je francuska posada, pri čemu je prvo objavljeno da je poginuo balanser Olivier Lavorel, da bi nekoliko dana kasnije stigla obavijest kako je došlo do zamjene identiteta i da je zapravo poginuo vozač Cesar Chanel, dok je Lavorel u kritičnom stanju.

04/06/2022: John McGuinness (1000 Honda/Honda Racing UK) at Ballaugh Bridge during Saturday’s Isle of Man RST Superbike TT Race. PICTURE BY DAVE KNEEN/PACEMAKER PRESS.

U međuvremenu je od posljedica nesreće u prvoj Supersport utrci preminuo i 52 godišnji Davy Morgan, kojem je to bio 80. start. A onda je u drugoj utrci prokoličara došlo do najveće tragedije. Smrtno su stradali Roger i Bradley Stockton, otac i sin. Bradley je imao samo 21 godinu i to mu je bio prvi nastup na TT Isle of Manu, s time da su koji dan ranije, na prvoj utrci prikoličara, završili kao 8.

PACEMAKER, BELFAST, 08/06/2022: Peter Hickman at Ballaugh Bridge during the Lightweight TT at TT2022. PICTURE BY TONY GOLDSMITH

No ovogodišnji TT Isle of Man će se pamtiti i po sjajnim vožnjama Petera Hickmana. Vozač BMW-a je pobijedio na obje Superbike utrke i to sa solidnom prednošću u odnosu na oba puta drugoplasiranog Deana Harrisona s Kawasakijem ZX-10 RR. Uz to, Hickman je pobijedio i u Superstock i Lightweight utrkama, te bio 2. i 3. u dvije sjajne Supersport utrke. U njima je slavio Michael Dunlop s Yamahom R6 i time došao do 21. pobjede.

PACEMAKER, BELFAST, 11/6/2022: Peter Hickman (Gas Monkey BMW) celebrates after winning today's Senior TT at TT2022.PICTURE BY STEPHEN DAVISON

Tako je Michael Dunlop postao treći vozač kojem je uspjelo prebaciti 20 pobjeda, a već su neko vrijeme ispred njega još samo John McGuinness i pokojni stric Joey Dunlop. Usput budi rečeno, 50-godišnji John McGuinness se vratio na Hondu te je itekako jurio, osvojivši peto mjesto u prvoj Superbike utrci. U obje utrke prikoličara su očekivano slavila braća Ben i Tom Birchall, koji tako već imaju 12 pobjeda, od toga 9 u nizu. Njihova prosječna brzina je iznad 190 km/h.

06/06/2022: Ben Birchall/Tom Birchall (600 LCR Honda/Haith Honda) at the Gooseneck during Monday’s Isle of Man 3 Wheeling Media Sidecar TT Race One. PICTURE BY DAVE KNEEN/PACEMAKER PRESS. 

fbmp ytmp imp